Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelené natě rádi mrazíme, uchovají si díky tomu barvu i chuť. Navíc je to snadné a rychlé, uložené natě se nekazí a máme je stále po ruce. Naše babičky nebo prababičky ale ještě takové vymoženosti jako je mraznička neměly a proto využívaly jiné postupy. Nakládání do soli je oblíbenou možností.

Nakládání do soli je velmi snadné a rychlé, kopr takto uložený se nekazí a má dlouhou trvanlivost. Bez problémů vydrží až do další sezóny. Skleničky s naloženým koprem skladujeme v chladu - buď v lednici nebo v chladné spíži.

Jak naložit kopr do soli 

Postup je velmi snadný a rychlý:

  1. Nejprve kopr dobře propláchneme. Na rostlinách někdy bývají mšice a ty na nich nesmí zůstat. Pak natě kopru necháme okapat, případně je osušíme na látkové nebo papírové utěrce.
  2. Osušený kopr zbavíme všech tuhých částí, ponecháme jen mladou jemnou nať.
  3. Nať nasekáme najemno. Vystačíme si s prkýnkem a ostrým nožem, ale také můžeme využít elektrický sekáček na zeleninu.
  4. Dále kopr promícháme se solí. Na 1 kg nasekaného kopru potřebujeme 250–300 g soli. Směs necháme chvíli stát, aby pustila šťávu.
  5. Do malých (třeba od dětské výživy) skleniček napěchujeme prosolený kopr. Ve skleničkách nesmíme nechat vzduchové bubliny. Abychom neznečistili okraje skleniček, použijeme širší trychtýř určený k zavařování. Skleničky musí být perfektně čisté - vymyté a vypařené v troubě.
  6. Povrch kopru uhladíme, případně ještě posypeme samotnou solí. V případě potřeby očistíme okraje skleničky. 
  7. Pak už jen skleničky uzavřeme, nejlépe to jde šroubovacími víčky. Označíme je samolepkou s názvem obsahu a datem uložení (stačí rok), nebo popíšeme voděodolným fixem.
  8. Skleničky uložíme do chladna.

Tip: Obdobným způsobem můžeme ukládat i další zeleninové natě např. celer, petržel, libeček nebo pažitku.

Kopr v soli používáme obdobně jako kopr čerstvý, ale jsme opatrní s přisolováním jídel - kopr v soli je sám o sobě již dost slaný. Výborně ochutí např. polévky i omáčky v době, kdy nemáme kopr čerstvý.

Podle následujícího receptu si můžete uvařit nejmilejší koprovku.

 

 

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli