Jak naložit kopr do soli. Jednoduchý recept našich babiček se může hodit
Zelené natě rádi mrazíme, uchovají si díky tomu barvu i chuť. Navíc je to snadné a rychlé, uložené natě se nekazí a máme je stále po ruce. Naše babičky nebo prababičky ale ještě takové vymoženosti jako je mraznička neměly a proto využívaly jiné postupy. Nakládání do soli je oblíbenou možností.
Nakládání do soli je velmi snadné a rychlé, kopr takto uložený se nekazí a má dlouhou trvanlivost. Bez problémů vydrží až do další sezóny. Skleničky s naloženým koprem skladujeme v chladu - buď v lednici nebo v chladné spíži.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak naložit kopr do soli
Postup je velmi snadný a rychlý:
- Nejprve kopr dobře propláchneme. Na rostlinách někdy bývají mšice a ty na nich nesmí zůstat. Pak natě kopru necháme okapat, případně je osušíme na látkové nebo papírové utěrce.
- Osušený kopr zbavíme všech tuhých částí, ponecháme jen mladou jemnou nať.
- Nať nasekáme najemno. Vystačíme si s prkýnkem a ostrým nožem, ale také můžeme využít elektrický sekáček na zeleninu.
- Dále kopr promícháme se solí. Na 1 kg nasekaného kopru potřebujeme 250–300 g soli. Směs necháme chvíli stát, aby pustila šťávu.
- Do malých (třeba od dětské výživy) skleniček napěchujeme prosolený kopr. Ve skleničkách nesmíme nechat vzduchové bubliny. Abychom neznečistili okraje skleniček, použijeme širší trychtýř určený k zavařování. Skleničky musí být perfektně čisté - vymyté a vypařené v troubě.
- Povrch kopru uhladíme, případně ještě posypeme samotnou solí. V případě potřeby očistíme okraje skleničky.
- Pak už jen skleničky uzavřeme, nejlépe to jde šroubovacími víčky. Označíme je samolepkou s názvem obsahu a datem uložení (stačí rok), nebo popíšeme voděodolným fixem.
- Skleničky uložíme do chladna.
Tip: Obdobným způsobem můžeme ukládat i další zeleninové natě např. celer, petržel, libeček nebo pažitku.
Kopr v soli používáme obdobně jako kopr čerstvý, ale jsme opatrní s přisolováním jídel - kopr v soli je sám o sobě již dost slaný. Výborně ochutí např. polévky i omáčky v době, kdy nemáme kopr čerstvý.
Podle následujícího receptu si můžete uvařit nejmilejší koprovku.
Komentáře