Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bůček neboli vepřový bok je prorostlý kus masa táhnoucí se od pupku ke krku prasete. Pro vyšší obsah tuku jde o maso, které je šťavnaté a snese větší množství koření - proto ho lze použít do mnoha jídel.

Znalci a milovníci masa zastávají názor, že maso nejlépe okoření pepř a sůl a zbytek je kuchařské umění. Není to tak úplně pravda - dobrá volba koření udělá z obyčejného tučného masa lahůdku, které těžko odolají i ti, kteří se tuku vyhýbají.

Jak správně okořenit bůček

Bůček se skládá z několika částí, proto je důležité vědět, jak je budeme zpracovávat:

  • Maso s kůží pečeme většinou v celku. Kůži bůčku nařežeme ostrým nožem do mřížky,  koření pečlivě vpracujeme do každého řezu i na boky masa. Chutnější pečeni připravíme, pokud maso naložíme den předem.
  • Jednotlivé plátky bůčku nebo dlouhé kosti potíráme marinádou s kořením a necháme je odležet, aby se zvýraznila jejich chuť. Zbytkem marinády potíráme maso během pečení.
  • Maso bez kůže, které se chystáme péct a podávat s knedlíkem a se zelím, osolíme, opepříme a posypeme kmínem - tak vynikne chuť masa a bezvadně doplní přílohu. Kmín můžeme zvolit celý nebo drcený.
  • Vařený i pečený bůček podávaný zastudena jako špek potřeme ještě horký utřeným česnekem s mletou paprikou a pepřem a necháme ho odležet zabalený do potravinářské fólie nebo alobalu.

Jaké koření se hodí k bůčku

Na vepřové maso používáme koření, jako je sůl, pepř a kmín, utřený i sušený česnek, majoránku, rozmarýn a tymián. Obchody nabízí namíchané kořenící směsi, kterým stačí maso posypat nebo potřít směsí oleje a daného koření. Maso v troubě podlijeme jen několika lžícemi vody, protože pustí hodně tuku. Při podlévání nelijeme vodu na maso, ale kolem něj, abychom koření z masa nespláchli. V našem videu se můžete podívat na přípravu nakládaného bůčku:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli