Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak péct červenou řepu v alobalu. Postup je snadný a výsledek výborný. Vyzkoušejte oblíbené recepty
Zdroj: Pixabay

Červená řepa patří mezi velmi levné druhy zeleniny, přitom je považována za hodnotnou a plnou živin důležitých pro naše zdraví. Vyplatí se naučit ty nejlepší způsoby zpracování, možná pak řepa bude častou součástí našeho jídelníčku.

Červenou řepu konzumujeme buď zasyrova nebo po tepelné úpravě. Každá z možností má své výhody. Při tepelné úpravě řepu buď vaříme nebo pečeme. Výhodou pečení je, že řepa si ponechá šťavnatost a získá velmi příjemnou chuť, ale při vaření ve vodě se část důležitých látek vyplaví.

Použijeme buď řepu koupenou nebo z vlastní zahrady. Nejlepší je čerstvá, brzy po sklizni. Upéct ji můžeme na plechu, pouze přikrytou alobalem, nebo do alobalu zabalenou.

  1. Řepu nejprve omyjeme a očistíme od zeminy. Zbavíme ji listů, ale ponecháme kořínek i vrchní část.
  2. Řepu neloupeme a jsme opatrní, abychom povrch řepy nenařízli, protože by z ní při pečení zbytečně odtékala šťáva.
  3. Na strávníka počítáme jednu větší řepu nebo odpovídající počet menších. 
  4. Každou řepu do alobalu zabalíme samostatně. Před uzavřením přidáme trochu oleje, poté důkladně zabalíme.
  5. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200–220 °C po dobu 1–2 hodiny - v závislosti na velikosti řepy.
  6. Správnou propečenost zjistíme pomocí ostrého nožíku - zkoušku lze snadno provést přes alobal.
  7. Abychom jen kvůli několika řepám nemuseli zapínat troubu, vaření si promyslíme a upečeme řepu s něčím dalším - např. ji přidáme na okraj plechu, na kterém pečeme brambory.
  8. Upečenou řepu podáváme po nakrájení na plátky - buď jen lehce posolenou nebo více dochucenou (např. pár kapek olivového oleje a Balsamica, mletý pepř, tymián, kozí či balkánský sýr).
  9. Řepu lze po upečení použít do salátů a pomazánek, do polévek i na zdobení pokrmů.

Jak péct nakrájenou řepu v alobalu

Postup je opět velmi jednoduchý, ale tentokrát řepu ochutíme už před pečením.

  1. Řepu očistíme a oloupeme, nakrájíme na kostky nebo na plátky.
  2. Vložíme ji do alobalu a pokapeme olivovým olejem, posolíme, přichutíme česnekem, lze přidat oblíbené koření (pepř, bazalka, tymián) nebo nakrájené brambory.
  3. Dobře uzavřeme a upečeme do změknutí. Řepa i po nakrájení potřebuje na změknutí více času - přibližně 45 minut až 1 hodinu při teplotě 200 °C. 
  4. Pečenou řepu při podávání doplníme sýrem (např. kozí, mozzarella, balkánský).

Vyzkoušejte i další výborná jídla z červené řepy např. červenou řepu se zelím, s postupem nám pomůže názorné video.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky