Jak péct červenou řepu v alobalu. Postup je snadný a výsledek výborný. Vyzkoušejte oblíbené recepty
Červená řepa patří mezi velmi levné druhy zeleniny, přitom je považována za hodnotnou a plnou živin důležitých pro naše zdraví. Vyplatí se naučit ty nejlepší způsoby zpracování, možná pak řepa bude častou součástí našeho jídelníčku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak péct celou řepu v alobalu
Použijeme buď řepu koupenou nebo z vlastní zahrady. Nejlepší je čerstvá, brzy po sklizni. Upéct ji můžeme na plechu, pouze přikrytou alobalem, nebo do alobalu zabalenou.
- Řepu nejprve omyjeme a očistíme od zeminy. Zbavíme ji listů, ale ponecháme kořínek i vrchní část.
- Řepu neloupeme a jsme opatrní, abychom povrch řepy nenařízli, protože by z ní při pečení zbytečně odtékala šťáva.
- Na strávníka počítáme jednu větší řepu nebo odpovídající počet menších.
- Každou řepu do alobalu zabalíme samostatně. Před uzavřením přidáme trochu oleje, poté důkladně zabalíme.
- Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200–220 °C po dobu 1–2 hodiny - v závislosti na velikosti řepy.
- Správnou propečenost zjistíme pomocí ostrého nožíku - zkoušku lze snadno provést přes alobal.
- Abychom jen kvůli několika řepám nemuseli zapínat troubu, vaření si promyslíme a upečeme řepu s něčím dalším - např. ji přidáme na okraj plechu, na kterém pečeme brambory.
- Upečenou řepu podáváme po nakrájení na plátky - buď jen lehce posolenou nebo více dochucenou (např. pár kapek olivového oleje a Balsamica, mletý pepř, tymián, kozí či balkánský sýr).
- Řepu lze po upečení použít do salátů a pomazánek, do polévek i na zdobení pokrmů.
Jak péct nakrájenou řepu v alobalu
Postup je opět velmi jednoduchý, ale tentokrát řepu ochutíme už před pečením.
- Řepu očistíme a oloupeme, nakrájíme na kostky nebo na plátky.
- Vložíme ji do alobalu a pokapeme olivovým olejem, posolíme, přichutíme česnekem, lze přidat oblíbené koření (pepř, bazalka, tymián) nebo nakrájené brambory.
- Dobře uzavřeme a upečeme do změknutí. Řepa i po nakrájení potřebuje na změknutí více času - přibližně 45 minut až 1 hodinu při teplotě 200 °C.
- Pečenou řepu při podávání doplníme sýrem (např. kozí, mozzarella, balkánský).
Vyzkoušejte i další výborná jídla z červené řepy např. červenou řepu se zelím, s postupem nám pomůže názorné video.
Komentáře