Jak péct vepřové koleno? Tento slavnostní novoroční pokrm se doslova upeče sám
Žádné ryby ani drůbež, to by vám mohlo štěstí odplavat nebo odlétnout. Novoroční tradicí je pečené vepřové koleno, které štěstěnu přinese nejen do žaludku. Tento pokrm zasytí celou rodinu a přitom je téměř bez práce.
Vepřové koleno je opravdovou pochoutkou, ke které se hodí kyselá okurka, hořčice, křen a čerstvý chléb. Výjimkou nejsou ani pečené brambory. Po probdělé noci vás tento pokrm zajisté postaví na nohy - nebo minimálně jeho vůně vyláká z postele. Koleno můžeme péct s kostí, vykostěné, s marinádou i bez, záleží jen na vás.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak péct koleno
Příprava pečeného kolena je snadná, zato však časově náročnější. Šťavnaté maso, které odpadává od kosti, získáme jen delším pomalým pečením. Pokud se rozhodneme pro koleno v marinádě, naložíme ho do ní den předem.
- Koleno před pečením nařízněte podél kosti, aby se lépe propeklo. Stejně tak nařízněte také celou kůži v pravidelných rozestupech - lépe odteče tuk a kůže se hezky propeče. Také můžete celé koleno rovnou vykostit a péct bez kosti.
- Před pečením mnoho hospodyněk koleno předvařuje ve vroucí osolené vodě asi 2 hodiny doměkka. Maso bude hezky měkké, avšak přijdete o část jeho chuti.
- Koleno dobře okořeňte (solí, marinádou) do všech jeho záhybů.
- Koleno podlijte vodou nebo černým pivem pro sladší a karamelový výpek.
- První možností je pomalé pečení při teplotě 120 °C asi 6 hodin (klidně i přes noc). Poté odklopte víko pekáče, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte křupavou kůrku.
- Rychlejší variantou je pečení nejdříve na 220 °C po dobu 20 minut (zavřený pekáč). Poté snižte teplotu na 150 °C a pečte další 2–3 hodiny za občasného podlívání výpekem.
Připravte si podle videonávodu vynikající koleno marinované v pikantní marinádě a pečené v černém pivu. Dobrou chuť.
Komentáře