Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Elektrický palačinkovač je báječný pomocník pro jednoduchou a snadnou přípravu palačinek. Pokud máte palačinky rádi a připravujete je často, přístroj by se vám mohl hodit. Počítejte ale s tím, že si pro něj musíte vyhradit dostatek místa.

Palačinkovače, které si můžeme pořídit, vypadají velmi podobně. Tím podstatným je velká plotna, na které se palačinky pečou. Rozdíly u jednotlivých přístrojů jsou ve velikosti plotny, některé jsou opravdu velké na pořádné palačinky, jiné menší. Cena přístrojů se odvíjí podle konkrétních značek. I poměrně levně pořídíte dostatečně kvalitní a šikovný přístroj.

Jak péct palačinky na palačinkovači

Postup je ještě snazší než při použití pánve. 

  1. Nejprve si připravte těsto na palačinky. Ideální bude, když je necháte alespoň půl hodiny odpočívat
  2. Před první palačinkou přístroj důkladně zahřejte, přístroje bývají opatřeny světelnou signalizací, která upozorňuje na dostatečnou teplotu.
  3. Před úplně prvním pečením je vhodné palačinkovač potřít tukem, od příště již plotnu potírat nemusíte. Řiďte se ale vždy pokyny ke konkrétnímu přístroji.
  4. Na rozehřátou plotnu dejte pomocí naběračky těsto a dřevěným nástrojem ve tvaru T (bývá součástí balení) těsto pěkně roztáhněte. Postupujte opatrně, aby těsto nepřeteklo přes okraje plotny.
  5. Jakmile se první strana upeče, palačinku otočte vhodným nástrojem. Po upečení druhé strany ji odložte na talíř a na plotnu dejte další těsto. 
  6. Palačinky z palačinkovače bývají větší než z pánve, proto na jejich odkládání můžete používat např. velké talíře na pizzu.
  7. Tip: Když dokončujete pečení druhé strany palačinek, můžete je ještě na přístroji ozdobit a stočit.

Jaké jsou výhody palačinkovače

Rozhodujete se, jestli si přístroj pořídit? Nákupem získáte tyto výhody:

  • Palačinkovač umožňuje připravovat palačinky zcela bez tuku. Ušetříte tuk.
  • Palačinky jsou větší a proto vám jich bude stačit méně. Ušetříte si práci.
  • S přístrojem se pěkně pracuje, pečení vás bude bavit, příprava palačinek je velmi snadná. Ušetříte čas při pečení.
  • Po pečení palačinek vás nečeká žádný zvláštní úklid i následná údržba přístroje je jednoduchá, nikde není nacákaný olej, všude je čisto. Palačinkovač stačí otřít papírovou utěrkou nebo ubrouskem, případně jemným hadříkem. Ušetříte čas při úklidu.

Jak vybrat palačinkovač

I levnější přístroje vám udělají velmi dobrou službu, přesto je dobré si některých vlastností všímat.

  • Povrch palačinkovače by měl být nepřilnavý. Zajímat vás bude materiál plotny.
  • Někomu vyhovují větší palačinky, jinému menší. Všímejte si proto průměru plotny
  • Rychlost přípravy palačinek je sice také důležitá, ale při pečení pro domácnost nepotřebujete takovou rychlost, jaká se očekává u profi přístrojů. 
  • Obsluha by měla být snadná, nekomplikovaná. Pokud se dá plotna sundávat, čištění bude ještě snazší. 
  • Zajímavá je samozřejmě cena, přičemž palačinkovač s vyšší cenou vám nemusí přinášet žádné další výhody.
  • Všímejte si také spotřeby energie.
  • Některé palačinkovače mají výměnnou plotnu. Jedna plotna se používá na klasické palačinky, druhá obvykle na menší lívance
  • Co vše se dá na palačinkovači upéct? Podstatné je doporučení výrobce.
Těsto na palačinky si můžete připravit třeba podle následujícího receptu. Použít můžete i jiné recepty, palačinky se na palačinkovači netrhají a velmi dobře se dají otáčet.
Máte nějaké další tipy pro použití palačinkovače? Budeme rádi, když nám je napíšete.

 

Komentáře

Další tipy a triky