Bylinkové máslo z čerstvých natí a třeného česneku: Jak ho připravit a na co se hodí
Bylinkové máslo moc dobře chutná na právě uvařené či grilované zelenině, pečených bramborách nebo na plátku masa. Krásně voní a chuť jídla dotáhne k dokonalosti. Úplně nejlepší je máslo na jaře, když máme k dispozici svěží a mladé listy bylinek.
Ochucené máslo během chvilky
Příprava bylinkového másla je velmi snadná. Máslo necháme povolit (změknout) v misce. Nejlépe rovnou celé. Pak k němu přidáme hrst jemně nasekaných bylinek a stroužek utřeného česneku se solí. Kdo chce, může přidat trochu pepře pro pikantní chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bylinky do ochuceného másla
Co se týče bylinek, záleží jen na nás, které do másla použijeme. Mezi nejoblíbenější druhy patří bazalka, kopr, petržel, pažitka, máta, estragon, anýz, meduňka a tymián. Skvělý je do másla i medvědí česnek. Stačí použít pouze jeden až tři druhy bylinek. Vybíráme takové bylinky, které jsou vhodné pro plánované použití másla.
Zpracování bylinkového másla
Bylinky s máslem a utřeným česnekem doplníme trochou citronové šťávy a vše společně důkladně utřeme. Dobrým pomocníkem je elektrický hnětač. Ze zpracovaného másla vytvarujeme válečky, které zabalíme do alobalu a poté je necháme v chladu ztuhnout. Máslo můžeme také zmrazit, a to po částech, které naráz spotřebujeme. Po vytažení z mrazničky je ihned servírujeme.
Využití bylinkového másla
Ztuhlé ochucené máslo krájíme na kolečka a používáme na doplnění a ozdobení různých jídel. Výborně dochutí nasucho pečené brambory nebo topinku, v páře uvařenou zeleninu, grilovanou kukuřici, upečené maso, včetně rybího. Můžeme jím potírat různé bagety, které jsou určené k rychlému zapékání.
Pro změnu do másla můžeme přidat lžíci rajčatového protlaku, trochu pikantní hořčice nebo jemně nasekané mandle.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Samosběr českého česneku: Kilo kvalitního česneku stojí jenom 110 Kč a vybírat můžete ze šesti různých odrůd
Jak snadno upéct topinky bez tuku. Nejoblíbenější způsoby pečení topinek
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Komentáře