Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelí patří na náš stůl celoročně, a to v různých podobách - syrové, kysané i tepelně upravené. Většinou připravujeme zelí bílé, které je při nákupech běžně dostupné, a to na rozdíl od červeného. I když se ceny pozvolna zvyšují, stále zelí patří k té nejlevnější zelenině.

Červené zelí je výborné především jako příloha, na talíři působí lákavě a atraktivně. Ke kvašení se používá méně často než bílé zelí - je třeba počítat s tím, že mírně změní barvu. Výborné je sterilované ve sladkokyselém nálevu, ale je i celá řada dalších možností zpracování. Připravili jsme pro vás malou inspiraci z našeho receptáře.

Skvělé recepty na zelné saláty

Zelí můžeme jíst syrové "po listech", jenže je poměrně tuhé a pevné. Když si ale s jeho přípravou dáme trochu práce - pečlivě ho nakrájíme nebo nastrouháme, posolíme a dochutíme - tak bude výsledek dokonalý. A důležitá rada? Nechte salát před konzumací alespoň půlhodiny odležet v chladu. 

Červené zelí jako příloha

Mnozí z nás tento druh zelí zatím ochutnali pouze jako přílohu k pečené kachně nebo jiné drůbeži. Není divu, chuť je jedinečná a můžeme jen doporučit. Ať už se rozhodnete pro podávání s pečeným masem a knedlíky, nebo třeba s bramborovými noky či plněnými knedlíky, výsledkem bude výtečný oběd.

Čtyři varianty přílohového zelí

A jak připravit červené zelí jako přílohu? Záleží na vás, jak máte zelí rádi. Máte nejméně čtyři možnosti:
  1. Zpracujte čerstvou hlávku zelí. Ocení ti, kdo nemají rádi "kyselé" zelí.
  2. Uvařte kysané červené zelí (prodává se). Nadchne všechny milovníky kysaného zelí.
  3. Nebo dokonce smíchejte kysané a hlávkové zelí. Ve výsledku bude méně "kyselé", než když použijeme jen kysané zelí, proto bude chutnat i dětem.
  4. Použijte sladkokyselé zelí v nálevu (sterilované). Přesně tuto přípravu zelí vám ukáže následující videorecept:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky