Jak připravit červené zelí? Je skvělé jako příloha a hodí se do osvěžujících salátů
Zelí patří na náš stůl celoročně, a to v různých podobách - syrové, kysané i tepelně upravené. Většinou připravujeme zelí bílé, které je při nákupech běžně dostupné, a to na rozdíl od červeného. I když se ceny pozvolna zvyšují, stále zelí patří k té nejlevnější zelenině.
Červené zelí je výborné především jako příloha, na talíři působí lákavě a atraktivně. Ke kvašení se používá méně často než bílé zelí - je třeba počítat s tím, že mírně změní barvu. Výborné je sterilované ve sladkokyselém nálevu, ale je i celá řada dalších možností zpracování. Připravili jsme pro vás malou inspiraci z našeho receptáře.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Skvělé recepty na zelné saláty
Zelí můžeme jíst syrové "po listech", jenže je poměrně tuhé a pevné. Když si ale s jeho přípravou dáme trochu práce - pečlivě ho nakrájíme nebo nastrouháme, posolíme a dochutíme - tak bude výsledek dokonalý. A důležitá rada? Nechte salát před konzumací alespoň půlhodiny odležet v chladu.
Červené zelí jako příloha
Mnozí z nás tento druh zelí zatím ochutnali pouze jako přílohu k pečené kachně nebo jiné drůbeži. Není divu, chuť je jedinečná a můžeme jen doporučit. Ať už se rozhodnete pro podávání s pečeným masem a knedlíky, nebo třeba s bramborovými noky či plněnými knedlíky, výsledkem bude výtečný oběd.
Čtyři varianty přílohového zelí
- Zpracujte čerstvou hlávku zelí. Ocení ti, kdo nemají rádi "kyselé" zelí.
- Uvařte kysané červené zelí (prodává se). Nadchne všechny milovníky kysaného zelí.
- Nebo dokonce smíchejte kysané a hlávkové zelí. Ve výsledku bude méně "kyselé", než když použijeme jen kysané zelí, proto bude chutnat i dětem.
- Použijte sladkokyselé zelí v nálevu (sterilované). Přesně tuto přípravu zelí vám ukáže následující videorecept:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit nejlepší domácí kysané zelí. Co musíme dodržet a jaké podmínky splnit, aby se povedlo a vydrželo co nejdéle
Nejlepší pečenou kachnu připravíme podle osvědčených receptů. Podáváme ji se zelím a s houskovým nebo bramborovým knedlíkem
Vyzkoušejte novou chuť kysaného nebo hlávkového zelí. Máme pro vás recepty na zelí karamelizované
Komentáře