Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkev je v kuchyni nepostradatelnou surovinou, kterou využíváme do mnoha pokrmů. Pečením z mrkve vykouzlíme během chvilky dokonalý předkrm nebo přílohu k jakémukoliv masu, rýži, kuskusu či bulguru. Přidejte bylinky a pečenou mrkev si zamilujete.

Využití mrkve v kuchyni je velice pestré. Zasyrova z ní připravujeme saláty a pomazánky, nakrájená tvoří základ do mnoha polévek a omáček a nesmí chybět ani v domácím smoothie a sladkých moučnících. Mrkev je levná surovina, zato bohatá na beta karoteny, antioxidanty a vlákninu. Pečením v troubě chuť nasládlé mrkve zvýrazníme a obměnou bylinek se nám nikdy nepřejí. 

Jak připravit pečenou mrkev

Pečená mrkev je velmi jednoduchá na přípravu. Skvěle se k ní hodí bylinky, jako je tymián, rozmarýn, koriandr a aromatičtější koření v podobě kari, římského kmínu, ostré harissy, kurkumy a česneku. A jak na to

  1. Mrkev oškrábejte a nakrájejte na hranolky nebo silnější šikmá kolečka. 
  2. Nakrájenou mrkev vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Pokapejte 1–2 lžícemi olivového oleje a posypejte solí a kořením podle chuti. Dobře promíchejte. 
  4. Vložte do trouby rozpálené na 200 °C a pečte asi 20–30 minut dozlatova (podle velikosti mrkve). 

Tip: Pečenou mrkev chuťově osvěžíte zakápnutím citronovou šťávou nebo balzamikovým octem

Mrkev pečená v tymiánovém jogurtu

Náš videonávod vás provede krok za krokem přípravou vynikající pečené mrkve, kterou smíchejte s kořeněným bílým jogurtem. Přidejte domácí dip a zdravé pochutnání je na světě.

Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky