Jak připravit plněné papriky. Oblíbená pochoutka skvěle chutná s rajskou omáčkou a knedlíkem
Přemýšlíte, jak využít krásné papriky, kterých máte koncem léta dostatek? Mezi nejoblíbenější papriková jídla patří kromě leča ještě plněné papriky. Jejich chuť je naprosto skvělá, podáváme je v kombinaci s rajskou omáčkou a knedlíkem nebo rýží.
Přebytek paprik snadno zmrazíme, v zimě se určitě budou hodit. Dají se také zavařit ve sladkokyselém nálevu, uplatní se pak ve studené kuchyni a na zdobení různých jídel. Ale především a nejvíce si v létě užijeme různých paprikových jídel, která se sice dají připravovat i mimo jejich sezónu, ale jsou nejlepší z čerstvých paprik. Lečo připravené v létě chutná úplně jinak, než to z mražených paprik. A plněné papriky, to je velká dobrota.
Čím naplnit papriky
Náplň pro plnění paprik není na přípravu složitá:
- Běžně je jejím základem mleté maso, může to být směs různých druhů (např. vepřové, hovězí, krůtí). K masu přidáme jemně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku, také vejce, trochu hořčice a strouhanky (nebo navlhčený nakrájený rohlík).
- Plněné papriky milují i vegetariáni. K plnění se hodí především pohanka, rýže a kuskus. Obilovinu doplníme vajíčkem, sýrem a houbami. Příprava sice záleží na konkrétním receptu, ale vhodnější bývá papriky upéct v troubě než vařit v rajské omáčce.
Jak připravit plněné papriky
Očištěné papriky naplníme připravenou směsí a vaříme je v rajské omáčce, zatím nezahuštěné. Var by měl být jen mírný, ale dostatečně dlouhý (cca 30 minut). Pokud jsme směsi k plnění připravili více, než bylo do paprik potřeba, zbývající část použijeme k vytvoření masových kuliček. Ty vaříme společně s plněnými paprikami. Hotové papriky z omáčky vyjmeme a omáčku zahustíme, případně dochutíme. Papriky s rajskou omáčkou podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo rýží.
Plněné papriky netradičně
Můžete je uvařit podle ověřeného receptu z našeho receptáře. Následující dávka náplně je určená pro šest plněných paprik.
- Budete potřebovat 750 g mletého masa, 1 velkou cibuli, 1 vejce, 1 lžíci hořčice, 3 stroužky česneku, strouhanku, 1 větší rajčatový protlak, 4 větší rajčata, mletý pepř, sůl, majoránku a olej.
- Mleté maso osolíme a opepříme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vajíčko, trochu strouhanky, 1 lžíci hořčice, prolisovaný česnek a majoránku.
- Papriky očistíme, aniž bychom je rozkrajovali podélně. Po očištění nožem je vypláchneme vodou a naplníme připravenou směsí, poté je rozmístíme do pekáčku, pokapeme olejem, potřeme rajským protlakem a posypeme nakrájenými rajčaty.
- Pekáč přikryjeme alobalem a dáme do trouby na 190 °C. Přibližně po dvaceti minutách podlijeme vodou a znovu přikryjeme alobalem.
- Papriky pečeme cca 1 hodinu, poté sundáme alobal a ještě odkryté je dopečeme asi 30 minut, aby získaly pěknou barvu.
- Podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.
A jak máte rádi plněné papriky vy? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na to, aby měly domácí houskové knedlíky pěkný povrch a nepraskaly. Stačí použít jednoduchou radu
Alobal je dobrý pomocník na občasnou přípravu pokrmů. Hodí se hlavně na výletech a při grilování
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně používat při vaření, abychom z něho měli co největší užitek
Komentáře