Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přemýšlíte, jak využít krásné papriky, kterých máte koncem léta dostatek? Mezi nejoblíbenější papriková jídla patří kromě leča ještě plněné papriky. Jejich chuť je naprosto skvělá, podáváme je v kombinaci s rajskou omáčkou a knedlíkem nebo rýží.

Přebytek paprik snadno zmrazíme, v zimě se určitě budou hodit. Dají se také zavařit ve sladkokyselém nálevu, uplatní se pak ve studené kuchyni a na zdobení různých jídel. Ale především a nejvíce si v létě užijeme různých paprikových jídel, která se sice dají připravovat i mimo jejich sezónu, ale jsou nejlepší z čerstvých paprik. Lečo připravené v létě chutná úplně jinak, než to z mražených paprik. A plněné papriky, to je velká dobrota.

Čím naplnit papriky

Náplň pro plnění paprik není na přípravu složitá:
  • Běžně je jejím základem mleté maso, může to být směs různých druhů (např. vepřové, hovězí, krůtí). K masu přidáme jemně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku, také vejce, trochu hořčice a strouhanky (nebo navlhčený nakrájený rohlík).
  • Plněné papriky milují i vegetariáni. K plnění se hodí především pohanka, rýže a kuskus. Obilovinu doplníme vajíčkem, sýrem a houbami. Příprava sice záleží na konkrétním receptu, ale vhodnější bývá papriky upéct v troubě než vařit v rajské omáčce.

Jak připravit plněné papriky

Očištěné papriky naplníme připravenou směsí a vaříme je v rajské omáčce, zatím nezahuštěné. Var by měl být jen mírný, ale dostatečně dlouhý (cca 30 minut). Pokud jsme směsi k plnění připravili více, než bylo do paprik potřeba, zbývající část použijeme k vytvoření masových kuliček. Ty vaříme společně s plněnými paprikami. Hotové papriky z omáčky vyjmeme a omáčku zahustíme, případně dochutíme. Papriky s rajskou omáčkou podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo rýží.

Plněné papriky netradičně

Můžete je uvařit podle ověřeného receptu z našeho receptáře. Následující dávka náplně je určená pro šest plněných paprik.

  1. Budete potřebovat 750 g mletého masa, 1 velkou cibuli, 1 vejce, 1 lžíci hořčice, 3 stroužky česneku, strouhanku, 1 větší rajčatový protlak, 4 větší rajčata, mletý pepř, sůl, majoránku a olej.
  2. Mleté maso osolíme a opepříme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vajíčko, trochu strouhanky, 1 lžíci hořčice, prolisovaný česnek a majoránku.
  3. Papriky očistíme, aniž bychom je rozkrajovali podélně. Po očištění nožem je vypláchneme vodou a naplníme připravenou směsí, poté je rozmístíme do pekáčku, pokapeme olejem, potřeme rajským protlakem a posypeme nakrájenými rajčaty. 
  4. Pekáč přikryjeme alobalem a dáme do trouby na 190 °C. Přibližně po dvaceti minutách podlijeme vodou a znovu přikryjeme alobalem.
  5. Papriky pečeme cca 1 hodinu, poté sundáme alobal a ještě odkryté je dopečeme asi 30 minut, aby získaly pěknou barvu. 
  6. Podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.

A jak máte rádi plněné papriky vy? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky