Jak se vaří bramborová kaše? Jak snadno připravit celerovou, mrkvovou a dýňovou variantu
Bramborová kaše je jemná, hebká a pokrmy s ní působí svátečně. Vydrží dlouho teplá a postupně ještě trochu zhoustne. Podobně se vaří kaše mrkvová, dýňová nebo celerová. Všechny jsou chutné a používáme je podobně.
Brambory na talíři
Brambory jsou oblíbenou přílohou. Připravujeme je na různé způsoby - vařené i pečené, na saláty nebo na placky. Vaříme z nich knedlíky, noky, šišky a různé speciality. Dětem i dospělým uděláme radost bramborovou kaší. K ní se hodí jídla s pevnější konzistencí, hlavně různé řízky, karbanátky nebo sekaná.
Mohlo by vás zajímat
Jak uvařit nejlepší bramborovou kaši
Osolené brambory uvaříme do změknutí. Pak z nich slijeme vodu. Ohřejeme mléko nebo smetanu. Brambory rozmačkáme (rozšťoucháme) s kouskem másla a elektrickým šlehačem, pomocí robotu nebo ručně je šleháme společně s ohřátým mlékem, případně se smetanou. Nakonec kaši dosolíme. Pokud použijeme do kaše smetanu, máslo již není potřeba.
Speciality z bramborové kaše
Uvařenou bramborovou kaši můžeme dále zapékat v troubě. Přidáváme k ní zeleninu, osmaženou cibulku, vejce nebo sýr. Mezi našimi recepty je postup na staročeskou bramborovou kaši s máslovou jíškou. Můžeme vyzkoušet kaši s červenou čočkou a petrželkou nebo zapečenou kaši s mangoldem, sýrem a uzeninou.
Kaše mrkvová, celerová nebo dýňová
Kaše nemusí být jen bramborová - část brambor lze nahradit mrkví, brokolicí, celerem nebo dýní Hokkaido. Výborná je mrkvová kaše (bez brambor), která nám bude chutnat např. ke smaženému sýru nebo karbanátkům. Nejlepší je z čerstvé mrkve, má krásnou a výraznou barvu. Zdobíme ji petrželkou, pažitkou nebo bazalkou.
Komentáře