Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadměrné množství tuku na povrchu polévky může kazit chuť jídla. Naštěstí existují jednoduché způsoby, jak ho odstranit. Vyberte si z několika možností jeho odstranění a připravte vývar bez zbytečné mastnoty.

Během vaření vývaru se z kostí a masa uvolňuje tuk, který se usazuje na hladině polévky. Tento tuk však zbytečně přidává do jídla další kalorie, které mnohdy nejsou žádoucí. Víme, jak tento tuk z polévky odstranit za tepla i za studena.

Jak odstranit tuk z polévky

Vyzkoušejte některý z následujících způsobů, případně je můžete zkombinovat podle toho, jak polévka bude chladnout.

  1. U horké polévky vyzkoušejte trik, kdy naběračkou roztočíte povrch polévky. Tuk se odstředivou silou dostane k okraji hrnce, kde ho postupně můžete odebírat.
  2. Vlahý vývar lze přelít do většího sáčku, chvilku počkat, než se tuk usadí na povrchu, poté odstřihnout roh sáčku a polévku přelít do hrnce. Jakmile v sáčku zůstane samotný tuk, dírku ucpěte.
  3. Na hladinu chladnoucího vývaru lze také položit papírovou utěrku, která tuk odsaje. Postup podle potřeby opakujte.
  4. Z vlahé polévky pomohou odstranit tuk i kostky ledu. Ty do ní vložte a jakmile se obalí tukem, vyndejte je.
  5. Nejjednodušší však je počkat, až polévka zcela zchladne a tuk zatuhne na povrchu. Potom ho snadno seberete naběračkou nebo lžící.
    Tip: Takto sebraný tuk uchovejte v lednici a později ho použijte třeba na smažení nebo namazání na chleba stejně jako zbylý výpek.

Nezapomeňte, že určité množství tuku dodává polévce chuť a sytost. Odstraňte proto z polévky pouze přebytečný tuk, aby její chuť zůstala lahodná a vyvážená.

Komentáře

Další tipy a triky