Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak skladovat ořechy? 7 tipů na skladování celých ořechů i vyloupaných jader
Zdroj: Freepik

Nevyloupané ořechy skladujeme v síťovaných nebo plátěných pytlích, aby k nim měl přístup vzduch. Jádra při špatném skladování plesniví nebo žluknou, proto je nutné uchování ve vzduchotěsných dózách v chladnu. Aby vydržely déle, můžeme je zavařit do sklenic nebo zamrazit.

Sbíhají se vám sliny při představě ořechových moučníků, dezertů a cukroví? Než se ořechy dostanou na váš stůl, projdou mnoha úpravami - od sběru, sušení, louskání, loupání a skladování sladkých jader. Poradíme vám, jak na to, aby vám jádra vydržela co nejdelší dobu čerstvá a připravená k pečení.

Jak skladovat vlašské ořechy

Při nesprávném skladování mohou ořechy napadnout moli nebo plíseň:

  1. Usušené nevyloupané ořechy skladujeme ve větrané místnosti v síťovaných pytlích, v papírových krabicích nebo v plastových přepravkách s papírem.
  2. Jádra, vyloupaná z neusušených skořápek, dosušíme na lískách nebo v sušičce.
  3. Jádra ořechů můžeme zavařit do sklenic po dobu 90 minut na 85 °C.
  4. Ořechy, pečlivě uložené do sáčku nebo do dózy, můžeme zamrazit v mrazničce.
  5. Vyloupaná jádra můžeme naložit do medu a použít při sladkém pečení.
  6. V ledničce vydrží jádra několik měsíců, pokud je uzavřeme do vzduchotěsné nádoby.
  7. Ořechy, zavakuované v sáčcích, vydrží v ledničce nebo v chladu až jeden rok.
Ořechy bychom měli spotřebovat do roka od sklizně. Zavařené a zamražené ořechy vydrží celý rok. Strouhané ořechy po čase žluknou, proto je neskladujeme déle než měsíc. Ořechy při skladování pečlivě kontrolujeme, jestli v nich nejsou zbytky skořápek - ulomený zub za to nestojí.

 

Další tipy a triky