Jak sklízet červenou řepu? 3 tipy pro správnou, rychlou a jednoduchou sklizeň
Červená řepa patří mezi nejoblíbenější zeleninové druhy, které si snadno vypěstujeme na zahradě. S jarním výsevem řepy příliš nespěcháme, stejně tak ale nespěcháme s podzimní sklizní. Pokud bulvy plánujeme nějakou dobu skladovat, sklízíme je co nejpozději.
Červenou řepu sklízíme od léta do podzimu - podle toho, jak dorůstá a jak ji potřebujeme do kuchyně. Vybíráme ty největší bulvy, tím se uvolňuje místo a menší mají více prostoru k dorůstání. Řepa je nejhodnotnější v čerstvém stavu. Z mladých rostlin můžeme trhat jemné lístky a využít je na zdobení jídel a k doplnění různých salátů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sklízet červenou řepu
Sklizeň červené řepy je velmi jednoduchá a rychlá. O to delší je pak zpracování, proto je potřeba sklidit vždy jen množství, které jsme schopni brzy spotřebovat.
- Vegetační doba řepy trvá 90–140 dnů. V průběhu sezóny řepu sklízíme postupně protrháváním největších kusů k přímé spotřebě. Řepu stačí ze záhonu jednoduše "vytáhnout", vytrhnout.
- Ostatní řepu na záhonech ponecháme co nejdéle, ale sklidit ji musíme před výraznějším ochlazením. První mrazíky rostliny ještě neohrozí. Při sklizni pro delší skladování jsme opatrnější, raději používáme rýč k podebrání, aby se bulvy zbytečně nepoškodily a neodtékala z nich šťáva. Při této sklizni již sklidíme všechnu zbývající řepu.
- Hned po sklizni odstraníme listy nad bulvami a to tak, že je ukroutíme. Kořínky ponecháme. Dále už s řepou postupujeme podle plánu. Buď ji uložíme do písku nebo do sklepa na hromadu. Oblíbené je také zavařování ve sladkokyselém nálevu.
Komentáře