Jak správně udělat bešamel? Základem jsou tři suroviny, lze ho však různě vylepšit
Bešamel neboli bešamelová omáčka je nezbytnou součástí francouzské kuchyně, většinou ji ale všichni známe z italských lasagní. Na její přípravu vám postačí pouze tři základní ingredience a koření na dochucení.
Bílá krémová bešamelová omáčka se používá jako základ pro mnohé jiné omáčky, ale sama se přidává do nespočtu pokrmů. Proto by se s jejím složením a přípravou měl seznámit každý začínající kuchař. Není potřeba se strachovat, není to složité.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně udělat bešamel
K přípravě bešamelu si připravte: 40 g másla, 40 g hladké mouky, 500 ml mléka, sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek, případně další koření a ingredience podle chuti.
- Máslo vložte do hlubší pánve nebo hrnce a na středním plamenu ho nechte rozpustit.
- Rozpuštěné máslo zasypte moukou. Směs míchejte, dokud se mouka s máslem nepropojí a nevznikne světlá jíška.
- Zalijte jíšku mlékem. To však přilévejte postupně. Omáčka by měla být hustší. Do příliš husté omáčky se přilije více mléka, řídká omáčka se zachraňuje hůře.
- Důkladně míchejte, aby vznikla hladká omáčka bez hrudek. Bešamel je nutné alespoň 20 minut provařit, aby se vyvařila chuť mouky.
- Krémově hladké konzistence můžete docílit i tím, že omáčku rozmixujete ponorným mixérem.
- Bešamel ochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. V některých receptech se do bešamelu přidává strouhaný sýr či prolisovaný česnek. Někdo bešamel připravuje z cibulové jíšky.
Umět připravit bešamel je nutnost při přípravě tradičních italských lasagní. Ty si můžete udělat i ve vegetariánské verzi, kdy se masová směs nahrazuje špenátem. Podívejte se na následující video, jak si chutné špenátové lasagne připravit:
Komentáře