Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přemýšlíte, jak zužitkovat přebytek zeleniny? A co takhle vyzkoušet ji usušit? Sušení je skvělým způsobem, jak zeleninu zakonzervovat bez chemie a cukru, navíc se hodí na téměř všechny druhy. Jak na to, aby byl výsledek co nejlepší a k čemu sušenou zeleninu využít?

Sušení zeleniny je skvělým způsobem, jak ji zužitkovat, když už nestačíte všechnu využít čerstvou. Sušit můžete prakticky jakýkoliv druh, oblíbená je cuketa, ale i třeba červená řepa, mrkev, rajčata, petržel, batáty či třeba dýně. Záleží, k čemu budete chtít výslednou zeleninu používat. 

Jak správně usušit zeleninu? 

Aby byla sušená zelenina správně křupavá, je třeba se řídit jednoduchým postupem. Pokud máte sušičku, můžete samozřejmě použít i tu. 

  1. Připravíme si plech a vyložíme jej pečicím papírem. 
  2. Vybranou zeleninu omyjeme, dobře osušíme a nakrájíme na cca 4mm plátky. 
  3. Takto nachystané plátky zeleniny vyskládáme na připravený plech. 
  4. Sušíme (klidně několik plechů) v horkovzdušné troubě na 50–55 °C. 
  5. Troubu necháme mírně otevřenou (třeba pomocí vařečky). 
  6. Sušíme dosucha. Zelenina musí šustit, nesmí se ohýbat. 
  7. Takto vysušenou zeleninu pak rozmixujeme na prášek
  8. Skladujeme v dobře těsnící uzavíratelné sklenici. 

Sušená zelenina má řadu využití 

Sušená zelenina má hned několik využití. Pokud si třeba nasušíte kořenovou zeleninu, můžete ji nadrtit a použít jako koření do polévky. Nebo například sušená cuketa se dá po rozmixování využít jako mouka k zahušťování. Nejjednodušším způsobem je však mlsat usušené plátky jen tak. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky