Sušení zeleniny v troubě je skvělým způsobem konzervace. Podívejte se na náš videonávod
Přemýšlíte, jak zužitkovat přebytek zeleniny? A co takhle vyzkoušet ji usušit? Sušení je skvělým způsobem, jak zeleninu zakonzervovat bez chemie a cukru, navíc se hodí na téměř všechny druhy. Jak na to, aby byl výsledek co nejlepší a k čemu sušenou zeleninu využít?
Sušení zeleniny je skvělým způsobem, jak ji zužitkovat, když už nestačíte všechnu využít čerstvou. Sušit můžete prakticky jakýkoliv druh, oblíbená je cuketa, ale i třeba červená řepa, mrkev, rajčata, petržel, batáty či třeba dýně. Záleží, k čemu budete chtít výslednou zeleninu používat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně usušit zeleninu?
Aby byla sušená zelenina správně křupavá, je třeba se řídit jednoduchým postupem. Pokud máte sušičku, můžete samozřejmě použít i tu.
- Připravíme si plech a vyložíme jej pečicím papírem.
- Vybranou zeleninu omyjeme, dobře osušíme a nakrájíme na cca 4mm plátky.
- Takto nachystané plátky zeleniny vyskládáme na připravený plech.
- Sušíme (klidně několik plechů) v horkovzdušné troubě na 50–55 °C.
- Troubu necháme mírně otevřenou (třeba pomocí vařečky).
- Sušíme dosucha. Zelenina musí šustit, nesmí se ohýbat.
- Takto vysušenou zeleninu pak rozmixujeme na prášek.
- Skladujeme v dobře těsnící uzavíratelné sklenici.
Sušená zelenina má řadu využití
Sušená zelenina má hned několik využití. Pokud si třeba nasušíte kořenovou zeleninu, můžete ji nadrtit a použít jako koření do polévky. Nebo například sušená cuketa se dá po rozmixování využít jako mouka k zahušťování. Nejjednodušším způsobem je však mlsat usušené plátky jen tak.
Komentáře