Jak uchovat cibulovou nať. Nejlepší je čerstvá, ale dá se mrazit i sušit
Od jara do podzimu máme zelených natí ze zahrady dostatek a pro běžnou potřebu nám stačí to, co průběžně dorůstá. Nejchutnější natě jsou na jaře, tehdy jsou nejvíce aromatické, svěží a krásně zelené.
Natě obvykle sklízíme jen v množství, které brzy spotřebujeme. Kromě natí z petržele, celeru, kopru a libečku jsou oblíbené také natě z cibulovin. Často používáme pažitku, pórek a cibuli - může to být obyčejná cibule, kterou vypěstujeme ze sazečky, nebo třeba šalotka či vytrvalá cibule. Natě po seřezání znovu dorůstají.
Jak podzemní cibule ze sazečky narůstá, natě postupně začínají žloutnout a před sklizní v červenci již zasychají - v té době se již tyto natě k jídlu nehodí. To samé platí i pro šalotku, ale vytrvalou cibuli můžeme sklízet průběžně od časného jara do podzimu, seřezávání jí prospívá, stejně jako pažitce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uchovat cibulovou nať
Máme pro vás několik tipů, které by vám mohly při sklizni a skladování cibulové natě pomoci:
- Cibulovou nať sklízíme ráno nebo pozdě odpoledne. Raději se vyhneme polední sklizni za teplého počasí, aby natě hned nevadly. Cibulová nať je skvělá na chleba s máslem nebo s pomazánkou, výborně se hodí i na vaječné pokrmy, třeba na míchaná vajíčka.
- Při sklizni cibulové natě nám dobře poslouží ostrý nůž nebo nůžky. Je to lepší než nať "jen" utrhnout rukou - okraje v tom případě bývají roztřepené.
- Cibuli při sklizni rovnáme do vhodné nádoby jedním směrem, aby se cibule nerozházela a krájení pak bylo snadné. Případné oschlé stonky odstraníme.
- Doma cibuli opláchneme pod proudem vody, můžeme ji přitom dát do cedníku nebo děrované misky, a pak ji necháme okapat, případně ji opatrně osušíme na látkové nebo papírové utěrce.
- Pak cibulovou nať nakrájíme ostrým nožem nadrobno a buď hned spotřebujeme, což je nejlepší, nebo ji usušíme či zmrazíme. Nejvíce vitamínů a nejlepší chuť má samozřejmě čerstvá nať, ale v zimě oceníme i usušenou nebo zmraženou.
- K sušení cibulové natě se výborně hodí domácí elektrická sušička. Nakrájenou nať sušíme v jedné vrstvě, správně usušená nať je pak křupavá.
- Mražení cibulové natě je snadné. Nadrobno nakrájenou nať nasypeme do mikrotenových sáčků, neplníme je příliš, po naplnění ze sáčků vytlačíme vzduch a sáčky uzavřeme pomocí gumiček. Při vkládání do mrazničky sáčky rozprostřeme. Zamrazíme je a druhý den je ještě rychle "pomačkáme" - díky tomu se kousky natí od sebe oddělí a můžeme pak jednoduše odebírat potřebné množství.
- Tip 1: Přestože je cibulová nať skvělá a chutná výborně, užijte si ji, dokud je čerstvá - na mražení se více hodí např. nať pórku, jehož využití je pak obdobné.
- Tip 2: Při zbytečném řezání nadzemní části oslabujeme i spodní cibule, ale když nadzemní části nesklízíme, cibule více narostou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Komentáře