Jak uchovat listovou zeleninu co nejdéle čerstvou? Vyzkoušejte jednoduchou radu
Listová zelenina rychle vadne a tím ztrácí příjemnou chuť, vysychá a znehodnocuje se. Platí to pro zeleninu z našich zahrad i tu koupenou. Jednotlivě trhané listy rukoly, polníčku, salátu i špenátu musíme brzy spotřebovat, dokud jsou svěží. Pomoc je však snadná.
Pod názvem listová zelenina si představíme především menší trhané listy, které se dnes běžně prodávají a výborně chutnají. Jakmile otevřeme krabičku nebo sáček, zelenina brzy začne ztrácet svěžest a kvalitu. Co nesníme první den po otevření, je už druhý den horší a poté už nikdo na lístky ani nemá chuť - občas pak skončí na kompostu nebo v odpadkovém koši, což je škoda. Pomoc je však snadná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak prodloužit trvanlivost listové zeleniny
Vyzkoušejte jednoduchý postup:
- Natrhanou zeleninu dejte do plastové misky, koupenou ponechte v té, ve které jste ji koupili.
- Zeleninu přikryjte navlhčeným ubrouskem nebo navlhčenou papírovou utěrkou.
- Vody nesmí být příliš, aby nestýkala do listů, které by pak mohly začít odspodu zahnívat.
- Každý den až do spotřebování listů ubrousek vyměňujte za čistý.
- Takto ošetřenou zeleninu uchovávejte v lednici. Přestože tímto postupem prodloužíte její trvanlivost, zbytečně dlouho ji neskladujte.
Jakou zeleninu skladovat pod ubrouskem
Postup využijte pro listovou zeleninu v přiměřeném množství. Jedná se především o rukolu, polníček, listový salát i špenát. Vyzkoušejte také na trhanou listovou zeleninu a bylinky z vlastní zahrady. Stejným způsobem můžete uchovávat ředkvičky, které jinak brzy sesychají.
Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám tento postup osvědčil.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat ředkvičky dlouho čerstvé? Poradíme vám trik, jak jim navrátit svěžest
Co patří do kompostu? Správně vytvořený kompost poskytne půdě bohatou výživu
Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy: Listová zelenina patří do pestré řady druhů zeleniny s jemnou nebo výraznější chutí
Komentáře