Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listová zelenina rychle vadne a tím ztrácí příjemnou chuť, vysychá a znehodnocuje se. Platí to pro zeleninu z našich zahrad i tu koupenou. Jednotlivě trhané listy rukoly, polníčku, salátu i špenátu musíme brzy spotřebovat, dokud jsou svěží. Pomoc je však snadná.

Pod názvem listová zelenina si představíme především menší trhané listy, které se dnes běžně prodávají a výborně chutnají. Jakmile otevřeme krabičku nebo sáček, zelenina brzy začne ztrácet svěžest a kvalitu. Co nesníme první den po otevření, je už druhý den horší a poté už nikdo na lístky ani nemá chuť - občas pak skončí na kompostu nebo v odpadkovém koši, což je škoda. Pomoc je však snadná.

Jak prodloužit trvanlivost listové zeleniny

Vyzkoušejte jednoduchý postup:

  • Natrhanou zeleninu dejte do plastové misky, koupenou ponechte v té, ve které jste ji koupili. 
  • Zeleninu přikryjte navlhčeným ubrouskem nebo navlhčenou papírovou utěrkou.
  • Vody nesmí být příliš, aby nestýkala do listů, které by pak mohly začít odspodu zahnívat.
  • Každý den až do spotřebování listů ubrousek vyměňujte za čistý
  • Takto ošetřenou zeleninu uchovávejte v lednici. Přestože tímto postupem prodloužíte její trvanlivost, zbytečně dlouho ji neskladujte.

Jakou zeleninu skladovat pod ubrouskem

Postup využijte pro listovou zeleninu v přiměřeném množství. Jedná se především o rukolu, polníček, listový salát i špenát. Vyzkoušejte také na trhanou listovou zeleninu a bylinky z vlastní zahrady. Stejným způsobem můžete uchovávat ředkvičky, které jinak brzy sesychají.

Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám tento postup osvědčil.

Komentáře

Další tipy a triky