Jak udělat jíšku a jaká mouka je na ni nejvhodnější. Začátečníkům pomůže video
Jíška představuje oblíbený způsob zahušťování některých polévek a omáček. Polévky zahuštěné jíškou jsou vydatné, příjemně nás zasytí a zahřejí. Začátečníkům poradíme, jak jíšku připravit a dát do polévky.
Jíšku k zahušťování často používaly naše babičky, dnes často hledáme způsoby, jak zahustit bez použití mouky a tuku. Přesto si alespoň občas rádi pochutnáme na "poctivé" bramboračce či gulášové polévce zahuštěné právě jíškou. Její příprava je snadná a chuť jídel, do kterých ji přidáme, získá na plnosti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z jaké mouky udělat jíšku
Obvyklou moukou na přípravu jíšky je pšeničná hladká. Polévka nebo omáčka s ní pak mají typickou chuť, na kterou jsme zvyklí. Použít můžeme i mouku celozrnnou, ale jejich chuť a vzhled pak bude trochu odlišný a s tím je potřeba počítat. Celozrnná mouka je bohatší na obsah živin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat jíšku
Budou nám stačit pouze dvě suroviny - hladká mouka a tuk, obvykle v poměru 1:1.
- Na pánvi rozehřejeme tuk. Použít můžeme máslo, olej nebo i sádlo. Záleží na našich preferencích.
- Na rozehřátý tuk přisypeme mouku. Při střední teplotě směs mícháme a od sporáku neodcházíme. Jíška se snadno a rychle připálí.
- Máme dvě možnosti. Připravíme buď světlou nebo tmavou jíšku. Rozdíl je v délce smažení.
- Tip: Cibulová jíška se liší tím, že na rozehřátý tuk dáme nejprve nadrobno nakrájenou cibuli a poté ji necháme zpěnit dorůžova. Teprve pak přisypeme mouku. Někdy přidáme i mletou sladkou nebo pálivou papriku, ale pak co nejrychleji podlijeme jíšku tekutinou.
Jak jíšku spojit s tekutinou
Hotovou jíšku je potřeba přidat do polévky nebo omáčky, přitom je vhodné dodržet osvědčený postup a jíšku řádně rozmíchat.
- Do horké jíšky se přidává studená tekutina, může to být voda, vývar nebo mléko.
- Do studené jíšky, kterou jsme připravili dříve, patří horká tekutina. Podívejte se, jak připravit cibulovou jíšku do zásoby.
Dále již pokračujeme podle vybraného receptu. Důležité je jíšku v polévce nebo omáčce důkladně povařit, doporučuje se alespoň 20 minut mírného varu.
K zahušťování je možné použít také záklechtku nebo zátřepku. Podívejte se ještě na další způsoby zahušťování, tentokrát bez použití mouky.
Komentáře