Jak na nejlepší pečený bůček? Upečte si šťavnaté maso s křupavou kůrkou
Pečený bůček je pro všechny milovníky vepřového masa opravdovou lahůdkou. Jistě vás překvapí, jak jednoduchý na přípravu může být. Bůčku dokonale vyhovuje naložení do nasládlých i pikantnějších marinád a pomalé pečení.
Vepřový bůček neboli bok obsahuje výborné libové i tučné maso, díky čemuž je ideálním masem k pečení. Tuk se během pečení rozpustí a dodá bůčku silnou chuť a šťavnatost. K pečenému bůčku servírujeme čerstvý chléb a křen, případně pečené brambory, knedlík, zelí či špenát.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat nejlepší pečený bůček
Bůček je dobré péct déle na nižší teplotu a až ke konci pečení teplotu zvýšit pro křupavou kůrku. Zároveň doporučujeme bůček naložit do oblíbené marinády. Marinujeme ideálně přes noc, maso zkřehne a bude mít bohatou chuť.
- Na 8 porcí pečenému bůčku budete potřebovat: 1 kg bůčku, 2 cibule, 5 beraních rohů v nálevu, sůl a pepř podle chuti a hladkou mouku na obalení.
- Na pikantní marinádu potřebujete: 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce kremžské hořčice, 1 lžičku oleje, 1 lžičku koření na pečené maso, 1 lžičku mleté papriky, 1 špetku cukru, 4 stroužky česneku a mletý kmín podle chuti.
- Bůček nakrájejte na 4 cm silné plátky. Osolte a opepřete.
- Všechny suroviny na marinádu smíchejte a v případě potřeby zřeďte lákem z beraních rohů.
- Obalte maso v marinádě a nechte v chladničce uležet alespoň 2 hodiny, nejlépe však přes noc.
- Poté bůček lehce obalte v mouce a opečte zprudka na oleji.
- Cibuli oloupejte a společně s beraními rohy nakrájejte nahrubo. Vložte do pekáčku.
- Přidejte maso a podlijte výpekem s trochou vody nebo lákem spolu se zbytkem marinády.
- Přikryjte poklicí a pečte bůček na 160–180 °C přibližně 1–1,5 hodiny do změknutí. Průběžně ho podlévejte. Poté doporučujeme sundat poklici a nechat udělat kůrčičku.
Jak udělat pečený pikantní bůček na hořčici můžete zhlédnout v našem videonávodu níže, který vás postupem provede krok za krokem. Dobrou chuť.
Komentáře