Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený obalovaný sýr je klasikou, kterou mají v nabídce téměř všechny restaurace. Hravě ho zvládnete i doma - stačí pouhé 3 kroky, aby byl dokonalý. Důležitý je nákup surovin, správné obalení sýru i jeho následné smažení.

Smažák, který nevyteče, bývá nesplnitelným snem mnohých hospodyněk. S našimi vychytávkami už nebude představovat strašáka nikomu ze začátečníků. Nastudovat trochu teorie předem, to se vyplatí každému.

Jak správně smažit smažák, aby nevytekl

Vyzkoušejte naše rady a vychytávky:

  1. Kupte sýr, který má vyšší než 30% tučnost. Nízkotučný sýr se špatně roztéká. Doporučujeme Eidam (40%), Goudu, Blaťácké zlato, plísňové sýry, mozzarellu nebo olomoucké tvarůžky. Plátky by neměly být silnější než 1–1,5 cm.
  2. Před obalením sýry potřete vodou, aby na nich lépe držela mouka. Po obalení v mouce je obalte i v rozšlehaných vejcích a strouhance. Je vhodné poté obalit sýr ještě jednou ve vejcích i strouhance, aby byl jejich obal pevnější. Pracujte pečlivě, aby sýr z obalu nikde ani kousek nevykukoval. Osvědčilo se následně vložit připravené sýry asi na půl hodiny do mrazáku.
  3. Oleje na smažení musí být tolik, aby byl sýr celý ponořený. Olej musí být také dostatečně rozpálený. Poznáte to tak, že do něj vhodíte několik zrnek strouhanky. Když se na ně olej "vrhne", můžete začít smažit. Na otáčení a odebrání z pánve si vezměte obracečku, případně dvě (kvůli bezpečnější práci). Pozor dejte na nechtěné protržení obalu. Sýr po otočení dosmažte při nižší teplotě, aby se stihl roztéct. Z usmaženého sýra nechte odsát přebytečný tuk na ubrousku. Podávejte sýr horký, dokud je uvnitř tekutý.
Začátečníci zcela jistě ocení návodný videorecept na smažený sýr:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky