Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční štóla není ryze tradiční české pečivo, nejznámější recept najdeme na drážďanskou štólu plnou rozinek, mandlí a kandovaného ovoce. Toto pečivo mělo symbolizovat malého Ježíška zavinutého v látce.

Tradiční německou štólu pečeme vždy s předstihem, pečivo má dlouhou trvanlivost a díky uležení chutná ještě lépe. Na oříšcích, rozinkách a kandovaném ovoci rozhodně nešetříme, díky nim je štóla šťavnatá i křupavá. Musí být také řádně zasypaná cukrem, aby připomínala zavinutého Ježíška. 

Vánoční štóla

Na těsto si připravíme 500 g hladké mouky, 30 g droždí, 250 ml mléka, 225 g másla, 100 g cukru moučka, 5 g soli, citronovou kůru z 1 citronu, špetku strouhaného muškátového oříšku.

Do náplně potřebujeme 350 g rozinek, 40 ml rumu (na namočení rozinek), 100 g nasekaných mandlí, 100 g kandované citrónové a také 100 g pomerančové kůry. 

Na dohotovení potřebujeme 80 g rozpuštěného másla, 80 g cukru moučka smíchaného s 3 lžícemi vanilkového cukru.

  1. V prvním kroku si připravíme rozinky, které zalijeme rumem a necháme namáčet co nejdéle, připravit si je můžeme už den předem.
  2. Polovinu mléka si mírně přihřejeme a rozdrobíme do něj droždí, přimícháme lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
  3. V míse smícháme všechny ingredience na těsto včetně zpěněného kvásku, důkladně promícháme a na válu prohněteme rukama v hladké těsto, poté přisypáváme všechny suroviny na náplň a zapracujeme do těsta.
  4. Těsto si rozdělíme na 2 díly, ze kterých vytvoříme bochánky, vložíme je do mísy vymazané olejem a necháme kynout 1–2 hodiny.
  5. Nyní si předehřejeme troubu na 180 ºC. Bochánek si rozválíme na vyšší obdélníkovou placku a přehneme na polovinu a opět druhou polovinou přikryjeme, aby vznikl váleček, který položíme na plech s pečicím papírem. Štólu pečeme dozlatova zhruba hodinu.
  6. Po vytažení z trouby hojně potíráme rozpuštěným máslem, klidně několikrát za sebou. 

Tip: Dokud jsou štóly ještě teplé, obalíme je v cukru. Tento obal v nich pomůže udržet vlhkost. Pokud chcete štólu uložit pro lepší odležení, dobře ji zabalte do potravinářské fólie nebo do alobalu.

Podle  videoreceptu si můžete vyzkoušet variantu vánoční štóly s tvarohem, bez přípravy kvásku. Napište nám do komentářů, jaké máte s tímto moučníkem zkušenosti. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli