Jak udělat vánoční štólu: Je plná rozinek a mandlí, navíc hojně sypaná cukrem
Vánoční štóla není ryze tradiční české pečivo, nejznámější recept najdeme na drážďanskou štólu plnou rozinek, mandlí a kandovaného ovoce. Toto pečivo mělo symbolizovat malého Ježíška zavinutého v látce.
Tradiční německou štólu pečeme vždy s předstihem, pečivo má dlouhou trvanlivost a díky uležení chutná ještě lépe. Na oříšcích, rozinkách a kandovaném ovoci rozhodně nešetříme, díky nim je štóla šťavnatá i křupavá. Musí být také řádně zasypaná cukrem, aby připomínala zavinutého Ježíška.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vánoční štóla
Na těsto si připravíme 500 g hladké mouky, 30 g droždí, 250 ml mléka, 225 g másla, 100 g cukru moučka, 5 g soli, citronovou kůru z 1 citronu, špetku strouhaného muškátového oříšku.
Do náplně potřebujeme 350 g rozinek, 40 ml rumu (na namočení rozinek), 100 g nasekaných mandlí, 100 g kandované citrónové a také 100 g pomerančové kůry.
Na dohotovení potřebujeme 80 g rozpuštěného másla, 80 g cukru moučka smíchaného s 3 lžícemi vanilkového cukru.
- V prvním kroku si připravíme rozinky, které zalijeme rumem a necháme namáčet co nejdéle, připravit si je můžeme už den předem.
- Polovinu mléka si mírně přihřejeme a rozdrobíme do něj droždí, přimícháme lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
- V míse smícháme všechny ingredience na těsto včetně zpěněného kvásku, důkladně promícháme a na válu prohněteme rukama v hladké těsto, poté přisypáváme všechny suroviny na náplň a zapracujeme do těsta.
- Těsto si rozdělíme na 2 díly, ze kterých vytvoříme bochánky, vložíme je do mísy vymazané olejem a necháme kynout 1–2 hodiny.
- Nyní si předehřejeme troubu na 180 ºC. Bochánek si rozválíme na vyšší obdélníkovou placku a přehneme na polovinu a opět druhou polovinou přikryjeme, aby vznikl váleček, který položíme na plech s pečicím papírem. Štólu pečeme dozlatova zhruba hodinu.
- Po vytažení z trouby hojně potíráme rozpuštěným máslem, klidně několikrát za sebou.
Tip: Dokud jsou štóly ještě teplé, obalíme je v cukru. Tento obal v nich pomůže udržet vlhkost. Pokud chcete štólu uložit pro lepší odležení, dobře ji zabalte do potravinářské fólie nebo do alobalu.
Podle videoreceptu si můžete vyzkoušet variantu vánoční štóly s tvarohem, bez přípravy kvásku. Napište nám do komentářů, jaké máte s tímto moučníkem zkušenosti.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře