Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žmolenka, jinak známá také jako drobenka či posypka, tvoří nerozlučnou kombinaci s koláči. Lahodně šťavnatý koláč s křupavou čepičkou žmolenky vonící po másle, kdo by odolal? Podívejte se, jak snadná je její příprava.

Žmolenku na koláčích zkrátka milujeme, protože jim vytvoří lahodně křupavou stříšku, a pokud použijete kvalitní máslo, ovoní je jeho jemnou vůní. Společně se šťavnatou náplní tak vytvoří neodolatelnou kombinaci chutí i konzistencí.

Jak udělat žmolenku na koláč

K přípravě žmolenky vám postačí jen 200 g polohrubé mouky, 100 g krupicového nebo krystalové cukru a 100 g změklého másla, tedy ingredience v poměru 2:1:1.

  1. Všechny tři ingredience vložte do mísy a rukou míchejte až do jejich spojení. Zkuste obsah mísy jemně mnout, dokud se nezačnou tvořit žádoucí hrudky.
  2. Správnou konzistenci si ověříte právě vzniklými hrudkami. Pokud by byla žmolenka příliš mazlavá, přisypte trošku mouky a cukru ve stejném poměru. V opačném případě (kdyby byla žmolenka příliš suchá a drobivá) přidejte máslo.
  3. Takto připravenou žmolenkou posypte koláče a dejte péct. Odměnou vám bude křupavá čepička na vašich oblíbených koláčích s nejrůznější náplní.

A jak připravujete žmolenku vy? Podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentářích.  Oblíbené koláče se bez ní opravdu neobejdou a místo másla můžete použít i olej. Žmolenku zvládne levou zadní připravit i začátečník podle našeho názorného videa:

Komentáře

Další tipy a triky