Jak udělat žmolenku na koláč? Stačí 3 suroviny a křupavá čepička koláčů je hotová
Žmolenka, jinak známá také jako drobenka či posypka, tvoří nerozlučnou kombinaci s koláči. Lahodně šťavnatý koláč s křupavou čepičkou žmolenky vonící po másle, kdo by odolal? Podívejte se, jak snadná je její příprava.
Žmolenku na koláčích zkrátka milujeme, protože jim vytvoří lahodně křupavou stříšku, a pokud použijete kvalitní máslo, ovoní je jeho jemnou vůní. Společně se šťavnatou náplní tak vytvoří neodolatelnou kombinaci chutí i konzistencí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat žmolenku na koláč
K přípravě žmolenky vám postačí jen 200 g polohrubé mouky, 100 g krupicového nebo krystalové cukru a 100 g změklého másla, tedy ingredience v poměru 2:1:1.
- Všechny tři ingredience vložte do mísy a rukou míchejte až do jejich spojení. Zkuste obsah mísy jemně mnout, dokud se nezačnou tvořit žádoucí hrudky.
- Správnou konzistenci si ověříte právě vzniklými hrudkami. Pokud by byla žmolenka příliš mazlavá, přisypte trošku mouky a cukru ve stejném poměru. V opačném případě (kdyby byla žmolenka příliš suchá a drobivá) přidejte máslo.
- Takto připravenou žmolenkou posypte koláče a dejte péct. Odměnou vám bude křupavá čepička na vašich oblíbených koláčích s nejrůznější náplní.
A jak připravujete žmolenku vy? Podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentářích. Oblíbené koláče se bez ní opravdu neobejdou a místo másla můžete použít i olej. Žmolenku zvládne levou zadní připravit i začátečník podle našeho názorného videa:
Komentáře