Jak uložit mrkev na zimu: Jednoduchý postup znaly už naše babičky
Mrkev mezi dalšími druhy zeleniny jednoznačně vyniká. Nejenže má výbornou chuť, je oblíbená mezi dětmi, dá se jíst syrová i vařená, ale je také mimořádně levná a celoročně dostupná. Co se týče mrkve, můžeme si jí dopřávat opravdu po libosti.
Další výhodou je, že mrkev si snadno vypěstujeme na vlastní zahradě. Není náročná na teplotu a přitom má dlouhou klíčivost. Vyséváme ji velmi brzy na jaře (někdy už na podzim před sezónou), kořeny sklízíme postupně protrháváním největších kusů a zbývající část výpěstků vyryjeme obvykle před příchodem zimy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak mrkev uskladnit přes zimu
První mrazíky pro mrkev nejsou problém, ale později, když půda zamrzne, by již bylo vyrývání obtížné.
- Mrkev na uskladnění sklidíme opatrně před příchodem mrazů pomocí rycích vidlí.
- Nať ukroutíme nebo raději opatrně uřízneme asi 1 cm nad kořenem (jinak by mrkve brzy zavadly) a to tak, aby bylo ponecháno srdíčko.
- Kořeny opatrně rukou očistíme od hrubých kousků zeminy. Při čištění zásadně mrkví netlučeme o zem, aby opadala hlína.
- Různými způsoby poškozené kořeny brzy zpracujeme, např. zamrazíme.
- Nepoškozené kořeny necháme po sklizni několik dnů volně osychat.
- Pak je můžeme uložit do zeminy ve skleníku či pařeništi, a přikrýt slámou, případně ještě netkanou textilií, nebo opatrně vložit do písku (nasypaného v předem vyčištěných bedýnkách, uložených v chladném sklepě či jiné chladné skladovací místnosti). Pozor - srdíčko mrkve nezasypáváme pískem. Prostory při bezmrazém počasí průběžně větráme. Ideální skladovací teplota se pohybuje těsně nad 0 °C.
- Vlhkost vzduchu kolem 90-95 % mrkvi prospívá. Pokud je náš sklep sušší, písek podle potřeby občas zavlažujeme, případně překryjeme fólií.
- Uloženou mrkev je nutné průběžně kontrolovat a kazící se kusy hned odstraňovat, aby se infekce (obvykle plíseň) nešířila dále.
Pokud nemáte jiné možnosti, tak zvlášť v teplejších oblastech mrkev můžete ponechat na záhonech až do jara a podle potřeby odebírat. Kolem mrkve bohatě nastelte slaměný mulč (nebo alespoň opadané listí), můžete přidat i netkanou textilii.
A něco dobrého z mrkve na závěr - podle následujícího receptu připravíte výborný mrkvový salát.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
7 vláčných a nadýchaných mrkvových moučníků. Upečte si skvělé mrkvové řezy, perník nebo koláčky
Dušená mrkev podle receptu redaktorky Hanky: Na moravskou delikatesu je potřeba hodně másla, kuřecí vývar a zakysaná smetana
Jak uložit zeleninu na zimu? Vyzkoušejte skladování v písku, sušení nebo zavařování
Komentáře