Jak upéct biskupského beránka? Ochutnejte dokonalé spojení biskupského chlebíčku a velikonočního beránka
Pečení beránka je spojeno s velikonočními svátky a oslavou jara. Zároveň je beránek ozdobou sváteční tabule, a s radostí si na něm pochutná celá rodina. Možností, z jakého těsta beránka upéct, je nespočet, a možná právě biskupský beránek bude váš nejoblíbenější.
Velikonočního beránka můžeme upéct jako tradičně z piškotového, tvarohového, nebo dokonce i kynutého těsta. Pokud ale patříte k milovníkům biskupských chlebíčků s kandovaným ovocem, vyzkoušejte s námi biskupského beránka. Je krásně nadýchaný díky sněhu z bílků a voní máslem, ovocem a ořechy. Rozhodně si ho zamilujete.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit těsto na biskupského beránka
Tajemství tohoto beránka tkví v lahodném třeném těstě, které se používá na sváteční řezy a chlebíčky. Přidáváme do něj kvalitní máslo, které třeme s cukrem a žloutky do světlé pěny. Ve spojení se sněhem z bílků je nadýchaný výsledek zaručen. Především u biskupského beránka nesmí chybět kvůli chuti kandované ovoce, a pro příjemné "křupnutí" ořechy, nebo mandle.
- Nejprve připravíme formu na beránka, kterou vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Změklé máslo šleháme s krupicovým cukrem do světlé hladké pěny, postupně zašleháme i žloutky.
- Přidáme kandované ovoce, nasekané ořechy a podle chuti i nastrouhanou citronovou kůru.
- Poté vmícháme smetanu ke šlehání.
- Polohrubou mouku (může být i hladká) smícháme s práškem do pečiva.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Mouku postupně vmícháme do žloutkové směsi.
- Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
- Vlijeme do formy a pečeme 75 minut na 160-180 °C (podle trouby a propečení).
- Po upečení opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Jak na biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček si můžete vychutnat po celý rok, a to nejen v podobě beránka na Velikonoce. Po upečení moučník stačí pouze pocukrovat, nebo ho můžete polít čokoládovou polevou. Celý postup, jak se peče biskupský chlebíček, můžete zhlédnout v našem video-receptu.
Komentáře