Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct podzimní dýňový koláč? Základem je křehké těsto s náplní z dýně a jablek
Zdroj: Freepik

Dýně je pro nás symbolem podzimu a proto se úrodu snažíme připravovat na mnoho způsobů, naslano i nasladko. Když chuť dýně spojíme s vůní skořice či perníkového koření, vznikne nám vždy velká dobrota.

Nejvíce využívanou dýní je v posledních letech hokaido, výhodou je, že se dá zpracovat včetně slupky. Má jemnou nasládlou chuť podobnou batátu, proto se skvěle hodí k pečení moučníků. Sytě oranžová dužina zralého plodu je bohatá na vlákninu i beta-karoten. Při sladkém pečení oceníme univerzální dýňové pyré.

Dýňový koláč

Dýňových koláčů je celá řada, jeden z nich jsme pro vás vybrali. Na těsto potřebujeme: 150 g hladké mouky, 90 g másla, dále 1 lžičku prášku do pečiva a také tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání koláčové formy.

Na náplň koláče si připravíme: 400 g dýně, 2 jablka, dále citronovou kůru, špetku soli, skořici a také mandle na posypání koláče.

  1. V prvním kroku si oloupeme jablka a nakrájíme je na menší kousky společně s dýní, poté vše vložíme do hrnce.
  2. Podlijeme malým množstvím vody, přidáme podle chuti cukr, špetku soli, skořici, citrónovou kůru, případně také šťávu z citronu a vaříme na hustší kaši.
  3. Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto.
  4. Nyní si vymažeme a vysypeme koláčovou formu, pak do ní těsto naplníme. Na připravené těsto nalijeme dýňovou kaši a posypeme mandlemi.
  5. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C a průběžně zkoušíme špejlí, zda je dostatečně propečený.
Tento báječný koláč si můžete vyzkoušet také podle názorného videoreceptu. Napište nám do komentáře, jak se vám povedl. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky