Jak upéct mřížkový koláč? Jablečná náplň dodá křehkému těstu vláčnost
Jestliže milujete linecké cukroví tak jako my, rozhodně si oblíbíte také tento báječný mřížkový koláč. Křehké linecké těsto voní dokonale po másle a příjemně ladí se sladko-kyselou jablečnou náplní.
Linecký mřížkový koláč je velmi známý mezi kuchařkami a je oblíbeným rychlým dezertem. Náplň do koláče můžeme zvolit podle naší chuti, báječně se k němu hodí jablečná i tvarohová, skvělé je i kompotované ovoce nebo obyčejná marmeláda.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct mřížkový koláč
Na lahodný koláč budeme potřebovat tyto suroviny: 250 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 130 g másla, 1 vejce, 1 špetku soli.
- Nejprve připravíme dortovou formu a pečlivě ji vymažeme tukem.
- Do mísy odvážíme mouku s cukrem, poté přidáme máslo nakrájené na kostičky. Dále přidáme vejce a špetku soli. Důkladně prohněteme, aby vzniklo kompaktní těsto, které necháme 15 minut v lednici vychladit.
- Nyní je čas na přípravu náplně - jablka očistíme a vykrojíme jádřince. Poté je nastrouháme na hrubém struhadle a ochutíme citrónovou šťávou nebo cukrem.
- Oddělíme 2/3 těsta a vyválíme z něj plát větší než je dortová forma. Tento plát poté urovnáme do formy a na něj rozprostřeme jablka či jinou náplň.
- Zbylou 1/3 těsta rozválíme a rozkrájíme na širší proužky, které klademe na jablečnou náplň do mřížky.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut při teplotě 180 °C.
Linecký mřížkový koláč s jablečnou náplní můžete snadno připravit také podle tohoto videonávodu, který vám s postupem napoví.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře