Jak upéct nejlepší bůček? Přinášíme triky pro dokonale měkké maso i křupavou kůrku
Šťavnatý pečený bůček s křupavou kůrkou je skvělým jídlem, které potěší každého u stolu. V následujícím článku se dozvíte, jak jednoduše dosáhnout dokonalého výsledku díky správné přípravě i pečení masa.
Pečený bůček patří mezi oblíbené speciality, které si zamilujete pro jeho šťavnatost a křupavou kůrku. Tento pokrm není složitý na přípravu, vyžaduje však trochu péče a trpělivosti. Základem úspěchu je kvalitní maso, správné koření a technika pečení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct nejlepší bůček
Základem skvělého pečeného bůčku je kvalitní maso. Tím je vepřový bok čili bůček s dostatkem tuku a pevnou kůží, která při správném pečení vytvoří neodolatelně křupavou vrstvu.
- Maso nejprve důkladně omyjte a osušte papírovou utěrkou.
- Kůži bůčku nařežte do tvaru mřížky, aniž byste zasáhli samotné maso. To napomůže rovnoměrnému pečení.
- Bůček ze všech stran osolte, přidejte kmín a jemně vše vetřete do masa.
- Na dno sádlem vymazaného pekáčku můžete dát na měsíčky pokrájenou cibuli a česnek nebo rovnou samotný bůček. Ten podlijte vodou nebo vývarem, přikryjte poklicí nebo alobalem a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C.
- Po 15 minutách snižte teplotu na 160 °C a pokračujte v pečení bůčku asi 1,5 hodiny. Maso občas přelévejte výpekem.
- Nakonec zvyšte teplotu na 220 °C, odkryjte pekáč a dopečte posledních 15 minut, aby byla kůrka dokonale křupavá.
- Pečený bůček chutná skvěle s bramborami nebo bramborovým knedlíkem, dušeným zelím či špenátem, případně jen s křenem a čerstvým chlebem.
Dokonale upečený bůček je kombinací šťavnatého masa a křupavé kůrky, kterou si zamiluje každý. Dodržujte postup, experimentujte s kořením či marinádou a připravte si lahůdku, která potěší vás i vaše blízké.
Komentáře