Jak upravit kančí kýtu? Poradíme několik triků, jak dosáhnout dokonalé chuti
Kančí kýta mívá výraznou chuť v závislosti na stáří jedince. Maso si pak žádá správnou přípravu, aby bylo jemné a šťavnaté. Existují osvědčené postupy, jak kýtu marinovat, dusit nebo péct. Poradíme, jak na to krok za krokem.
Kančí maso je oblíbené pro svou tmavou barvu a intenzivní chuť, kterou nelze zaměnit se žádným jiným druhem masa. Kýta je libová a hodí se jak na pečení, tak na dlouhé dušení. Příprava kančí kýty vyžaduje trpělivost, aby si maso zachovalo šťavnatost a křehkost. Pokud chcete kančí maso připravit co nejchutněji, máme pro vás několik tipů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upravit kýtu z divočáka
Nejlepší maso je z lončáka, tedy rok starého prasete. Maso doposud není vlivem hormonů aromatické, je měkké a šťavnaté. Maso ze staršího jedince mívá v závislosti na stáří a ročním období různě intenzivní aroma, kterého se však dá zbavit mořením.
- Marinování je u masa ze starších kusů zásadní - díky marinádě s olejem, červeným vínem, octem nebo bylinkami (rozmarýn, jalovec a bobkový list) maso změkne a nasákne jejich aromatem a chutěmi. Marinádu doporučujeme nechat působit alespoň 24 hodin, ideálně však 48 hodin v chladu. Marinované maso se pak lépe tepelně zpracuje a jeho chuť se skvěle rozvine.
- Pomalé dušení kančí kýty v červeném víně patří k tradičním postupům, které vytvářejí bohatou a hlubokou chuť. Kýtu podusíme s cibulí, kořenovou zeleninou, česnekem, kořením a zalijeme červeným vínem. Dušení trvá několik hodin, což umožňuje masu krásně změknout a nasáknout chutě všech ingrediencí.
- Rozhodnete-li se kančí kýtu upéct, potřete ji česnekem, rozmarýnem, tymiánem a pečte ji pomalu na nižší teplotu. Maso díky tomu zůstane šťavnaté a křehké, vůně bylinek a česneku mu navíc dodá nezaměnitelný charakter.
Kýta z divočáka nabízí rozmanité možnosti přípravy - od pomalého dušení přes pečení až po grilování. Ať už si ji připravíte na víně, smetaně nebo s bylinkami, klíčem k úspěchu je vždy kvalitní marináda a trpělivost při vaření. Díky tomu si maso zachová svou jedinečnou chuť a šťavnatost.
Komentáře