Jak ušetřit za jídlo? Vyzkoušejte nakupovat jen na jeden týden a svědomitě plánovat jídelníček
Rady "jak ušetřit" teď slyšíme ze všech stran, ekonomická křivka se vždy bude vlnit, ale my se na to můžeme připravit. Základem je změnit způsob nakupování potravin a tím ušetřit nemalé peníze. Kromě ponechání více peněz v rodinném rozpočtu, jsou dalšími pozitivy udržitelný pořádek v lednici, také čím dál populárnější zero waste, kdy tvoříte minimum odpadu, a v neposlední řadě kompletní náhled na rodinný jídelníček.
Máte radost z čisté a upořádané lednice? Nejspíš ano, ale většinou pouze do chvíle než začnou děti hledat své oblíbené jogurty, partner zbytek od oběda a vy tvaroh na pečení. V přeplněné lednici se špatně orientuje. Některé potraviny jsou příliš vzadu, proto nestihnete pohlídat datum jejich spotřeby, navíc mohou přimrznout k zadní stěně a dokonce po nějaké době v lednici potraviny začnou plesnivět. Spotřebič se tím přetěžuje, za chvíli vás čeká opět úklid a zřejmě vyhodíte mnoho potravin, které rodinný rozpočet stály dost peněz.
Mohlo by vás zajímat
Nakupovat jen na jeden týden
Jak už název napovídá, čeká vás velký nákup potravin pouze na týden, poté doplňujete v týdnu jen pečivo a drobnosti, ale nic víc. Když se blíží konec týdne a lednice se pomalu vyprazdňuje, spotřebujete i toho posledního tuňáka do těstovinového salátu, děti snědí připravené pomazánky a manžel nepohrdne topinkami s masem z oběda. Sní se tedy i to, co by zůstalo a časem se vyhodilo. Pokud vám potraviny v lednici zůstanou i po týdnu, vidíte sami, že je možné nakupovat ještě méně.
Připravit, pozor, akce!
Pozor na nakupování potravin v akci. Máme tendenci vidět tu skvělou úsporu v peněžence, ale vždy je nutné si říct, zda všechen ten sýr spotřebujeme, jestli vyjde skutečně levněji než jiný a zda ho bude vlastně někdo jíst.
Plánujte a nemusíte vyhazovat jídlo
Kolik jídla průměrně vyhodí Češi? Možná vás překvapíme, ale je to skoro 34 kg potravin a jídla za rok na osobu, u čtyřčlenné rodiny je to spočítáno na cca 1 kg potravin za týden na člena. Plánování jídla je náročné, ale stačí vydržet měsíc, a věříme, že se dají oblíbené pokrmy opakovat. Snídaně a dopolední svačina mohou být něco sladkého, tak toho využijte a dejte si pečivo, ovoce, kaši, vločky nebo lívance či oblíbené palačinky, k tomu marmeládu nebo med.
Plánování obědů a svačinek
Obědy přes školní rok řeší mnoha rodinám školy, školky a zaměstnavatel, ale během víkendů a volných dnů bychom sami měli dbát na dostatek bílkovin, sacharidů i tuků a dobrou pestrou stravu. Svačinku pak volte lehkou a plnou zeleniny.
Pestré, ale jednoduché večeře
Na večeři doporučujeme sem tam dojíst zbytek od oběda, ale i zde volíme pestrost - zeleninu, maso, vejce, sýry a kvalitní šunky. Na podzimní večery jsou ideální polévky - můžete vyzkoušet dýňovou podle receptu, který je doplněný názorným videem:
Komentáře