Jak vařit uzené maso? Poradíme, jak na to, abyste nevyvařili jeho báječnou chuť
Uzené maso je skvělou ingrediencí, se kterou můžete v kuchyni doslova kouzlit. Šunkofleky, uzený vývar nebo vařené maso s omáčkou podle vašeho gusta, na tom všem si můžete pochutnat. Jak uzené maso správně uvařit?
Měli jste v plánu připravit nedělní oběd v podobě vařeného uzeného masa společně s křenovou omáčkou, ale po uvaření jste zjistili, že je maso zcela bez chuti? To se bohužel stává dost často, právě proto vám nyní poradíme, jak uzené správně uvařit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně vařit uzené maso
Podívejte se na správný postup vaření uzeného masa, aby nepřišlo o svou chuť a konzistenci a mohly vzniknout pokrmy, ke kterým se budete rádi vracet. Existují dva typy uzeného masa - již tepelně upravené a to, které se tepelně upravit teprve musí.
- Vsaďte na kvalitu masa. Uzené maso je k dostání vakuově balené, ale také volně, které seženete zásadně u řezníka. Doporučujeme zajít do řeznictví.
- Nepsané pravidlo zní, že na 1 kg uzeného masa se počítá 40–50 minut vaření. Díky tomu si snadno vypočítáte, jak dlouho uzené vařit, aby nepřišlo o své vlastnosti. Doba vaření začíná zpravidla na 90 minutách - podle množství masa.
- Pokud toužíte po uzeném vývaru, maso opláchněte a vložte do studené vody. Přidejte divoké koření a pozvolna vařte do změknutí. Nepřidávejte však sůl (nebo minimálně), maso je dost slané samo o sobě - a slanost pustí do vody.
- Nevyužijete vývar z uzeného? Pak můžete maso připravit vařením v páře. Stačí do hrnce dát nezbytné množství vody a uzené maso uložit na pařáček. Takto ho zahřívejte do změknutí. Uzené maso se však dá uvařit také v tlakovém hrnci, ve kterém je (podle množství) zhruba během 45–60 minut hotové.
Zbyl vám kousek uzeného masa? Využít ho můžete do šunkofleků, ale také jako náplň do bramborových knedlíků či do nádivky. Využití najde také v karbanátcích, polévkách nebo třeba francouzských bramborách. Připravte si s námi halušky s uzeným masem a kysaným zelím, jejichž přípravou vás provede náš videorecept:
Komentáře