Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sádlo na smažení a pečení se připravuje z tučných částí prasete, ale i z hus a kachen. Nejčastěji se používá hřbetní a plstní sádlo, méně už střevní a lalokové. Sádlo je tepelně stabilní a proto se přepaluje méně než máslo.

Sádlo je tuk, který bychom měli mít neustále doma - hodí se nejen na smažení a pečení, ale dokonce i do těst na cukroví. Kupované sádlo tomu domácímu nemůže konkurovat, proto si ho mnoho kuchařů připravuje samo - kromě tuku tak získají i škvarky. Poradíme začátečníkům, jak podomácku vyškvařit první sádlo.

Jak se připravit na škvaření sádla

Koupíme nejméně 5 kg hřbetního sádla - aby se nám práce vyplatila:

  • Připravíme si 2 velké kastroly nebo hrnce. Nabrousíme důkladně nože. Sádlo nakrájíme na kostky o hraně 2 cm a rozdělíme je do obou nádob.
  • Do každého kastrolu nalijeme půl skleničky vody (nebo mléka) a na mírném ohni začneme sádlo škvařit bez zakrytí pokličkou.
  • Ve volné chvíli vymyjeme sklenice a připravíme si čistý hrnec a cedník na slití a uložení sádla a škvarků.

Jak správně škvařit sádlo

Sádlo se škvaří samo, ale potřebuje neustálou kontrolu:

  • Obsah kastrolů musíme každou chvíli zamíchat, aby se nepřipálil. Maso postupně ztratí bílou a růžovou barvu a začne šednout a posléze zlátnout.
  • Po hodině vidíme první maličké škvarky a první tuk, který se ze sádla uvolnil. Polovina masa se stále ještě nezačala škvařit.
  • Za další chvíli vystoupí hladina tuku nad škvarky, které začínají zlátnout a pokryjí se drobnými bublinkami. Stále pečlivě hlídáme barvu.

Jak dokončit škvaření sádla

Nesmíme zapomínat na to, že k výrobě sádla patří také hromada škvarků:

  • Když škvarky získají barvu, kterou preferujeme (od zlaté po hnědou), odstavíme hrnec a děrovanou naběračkou vyjmeme škvarky z kastrolu do jiné nádoby.
  • Zbytek sádla slijeme přes cedník do hrnce a z něj ho přelijeme do sklenic. Všechny škvarky naskládáme do sklenic a necháme je vychladnout.
  • Než sádlo a škvarky uskladníme, odlijeme si část sádla do misky a odebereme škvarky, které osolíme, okořeníme a připravíme si báječnou večeři.

Sádlo můžeme škvařit také v troubě nebo v pomalém hrnci, ale klasická příprava na sporáku je nejbezpečnější a nejlépe se kontroluje. Pokud nám jde primárně o sádlo, škvarky v cedníku pomačkáme lžicí, aby z nich vyteklo co nejvíce tuku.

Kolik sádla a škvarků připravíme z 5 kg sádla? To vidíte na naší úvodní fotografii.

Komentáře

Další tipy a triky