Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Množství jídla se špatně odhaduje. Pokud máme dost surovin, uvaříme ho více, aby pak nechybělo. Pak se může lehce stát, že máme zbytky, které vyhazujeme - pokud nemáme slepice nebo prasátka.

Určitě to znáte - po jídle zbyde v hrnci něco, co se vyhodí, protože to už nikdo nechce. Můžeme přemýšlet nad tím, do čeho můžeme zbylou omáčku, těstoviny nebo maso ještě využít a připravit další plnohodnotné chutné jídlo. Některé pokrmy si tak přímo říkají o to, abychom jich pro další zpracování uvařili více.

Jak využít vařené a pečené maso, uzeniny a slaninu

Zbytky masa jsou ideální pro další zpracování:

  • Maso, které již nestačí k obědu, zpracujeme do jídel, ve kterých hodně masa nepotřebujeme. Jsou to různé vývary, rizota, plněné tortily a omáčky k těstovinám. Výpek z masa je výborným základem pro chutnou polévku - pokud obsahuje hodně tuku, osmažíme na něm kořenovou zeleninu.
  • Slaninu musíme zpracovat rychle, protože je náchylná k osliznutí. Použijeme ji pod míchaná vajíčka, na posypání plněných bramborových knedlíků, do cibulového základu pod maso, do zapečených pokrmů a k ochucení mletého masa. Na podzim ji přidáme k houbám - do omáčky, smaženice i polévky.
  • Uzeniny se rychle kazí. Pokud jsme jich koupili více, musíme je zpracovat - špekáčky na utopence a do buřtguláše, klobásy do polévek (zelňačka). Šunku použijeme do salátů a salámy na tousty a domácí pizzu. Nic nepřijde nazmar ani v zapečených pokrmech ze zbytků brambor a těstovin.

Jak využít zbylé brambory, těstoviny, rýži a luštěniny

Maso nemusí být hlavní zbylou surovinou:

  • Zbylé brambory ve slupce (můžeme jich uvařit více) poslouží k přípravě bramborového těsta na knedlíky, záviny a placky, které naplníme vším, co nám zbylo od oběda a hodí se k sobě. Oloupané brambory nastrouháme a uděláme z nich placky, například s kostičkami slaniny, salámu nebo zeleniny.
  • Těstoviny a rýži, zbylé od oběda, rozhodně nevyhazujeme. Použijeme je k zapékání se zbytky masa a zeleniny nebo k přípravě salátu. Štáva z masa perfektně ochutí každé rizoto. Z rýže můžeme také připravit výborné arancini nebo ji zavařit do uzené polévky jako zavářku.
  • Čočka a fazole jsou ideálními surovinami pro pozdější využití - proto nezáleží na tom, kolik jich zbyde. Spolu s cibulí, česnekem, kousky masa a vejcem připravíme polévku, která bude hustá a vydatná, aniž by někdo poznal, že je ze zbytků. Fazole přidáme do gulášů nebo z nich uděláme fazolovou pomazánku.

Jak využít zbylé ovoce, zeleninu, tvaroh a sýry

Pokud těmto potravinám nic není - připravíme z nich mnoho dalších pokrmů:

  • Z ovoce, které už není tak pěkné a pevné, připravíme mnoho dalších pokrmů, stejně tak i ze zbylých kompotů - například štrúdl, závin, koláč nebo ovocné knedlíky. Pevné ovoce zavaříme jako hrncový kompot pro rychlou spotřebu. Zeleninu využijeme do polévek, pomazánek, do salátů a na zapečení.
  • Mléčné výrobky zpracujeme ihned - do jogurtu naložíme maso nebo ho přimícháme k ovoci. Z tvarohu uděláme pomazánku pro děti nebo šlehanou pěnu do skleniček. Brambory na loupačku s ochuceným tvarohem a bylinkami jsou výbornou večeří. Větší množství tvarohu se hodí pro přípravu koláče.
  • Okoralé sýry, které už nikdo nechce, můžeme použít na přípravu sýrové polévky, omáčky k těstovinám nebo na pizzu. Hodí se k zapečení do různých směsí i na maso. Sýr v celku nastrouháme na placičky, do vaječné směsi na tousty, k posypání těstovin nebo na obyčejný a přesto oblíbený smažák.

Mezi zbytky počítáme i houskové nebo bramborové knedlíky - uděláme k nim koprovku bez masa nebo je opečeme s vejci (pokud je nezamrazíme na příště). Z nesnědeného vánočního cukroví připravíme nepečené kuličky, které jsou samostatným a oblíbeným druhem cukrovinek.

Komentáře

Další tipy a triky