Využití zbytků jídla: Nadbytek potravin neznamená popelnici, ale další chutné pokrmy
Množství jídla se špatně odhaduje. Pokud máme dost surovin, uvaříme ho více, aby pak nechybělo. Pak se může lehce stát, že máme zbytky, které vyhazujeme - pokud nemáme slepice nebo prasátka.
Určitě to znáte - po jídle zbyde v hrnci něco, co se vyhodí, protože to už nikdo nechce. Můžeme přemýšlet nad tím, do čeho můžeme zbylou omáčku, těstoviny nebo maso ještě využít a připravit další plnohodnotné chutné jídlo. Některé pokrmy si tak přímo říkají o to, abychom jich pro další zpracování uvařili více.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít vařené a pečené maso, uzeniny a slaninu
Zbytky masa jsou ideální pro další zpracování:
- Maso, které již nestačí k obědu, zpracujeme do jídel, ve kterých hodně masa nepotřebujeme. Jsou to různé vývary, rizota, plněné tortily a omáčky k těstovinám. Výpek z masa je výborným základem pro chutnou polévku - pokud obsahuje hodně tuku, osmažíme na něm kořenovou zeleninu.
- Slaninu musíme zpracovat rychle, protože je náchylná k osliznutí. Použijeme ji pod míchaná vajíčka, na posypání plněných bramborových knedlíků, do cibulového základu pod maso, do zapečených pokrmů a k ochucení mletého masa. Na podzim ji přidáme k houbám - do omáčky, smaženice i polévky.
- Uzeniny se rychle kazí. Pokud jsme jich koupili více, musíme je zpracovat - špekáčky na utopence a do buřtguláše, klobásy do polévek (zelňačka). Šunku použijeme do salátů a salámy na tousty a domácí pizzu. Nic nepřijde nazmar ani v zapečených pokrmech ze zbytků brambor a těstovin.
Jak využít zbylé brambory, těstoviny, rýži a luštěniny
Maso nemusí být hlavní zbylou surovinou:
- Zbylé brambory ve slupce (můžeme jich uvařit více) poslouží k přípravě bramborového těsta na knedlíky, záviny a placky, které naplníme vším, co nám zbylo od oběda a hodí se k sobě. Oloupané brambory nastrouháme a uděláme z nich placky, například s kostičkami slaniny, salámu nebo zeleniny.
- Těstoviny a rýži, zbylé od oběda, rozhodně nevyhazujeme. Použijeme je k zapékání se zbytky masa a zeleniny nebo k přípravě salátu. Štáva z masa perfektně ochutí každé rizoto. Z rýže můžeme také připravit výborné arancini nebo ji zavařit do uzené polévky jako zavářku.
- Čočka a fazole jsou ideálními surovinami pro pozdější využití - proto nezáleží na tom, kolik jich zbyde. Spolu s cibulí, česnekem, kousky masa a vejcem připravíme polévku, která bude hustá a vydatná, aniž by někdo poznal, že je ze zbytků. Fazole přidáme do gulášů nebo z nich uděláme fazolovou pomazánku.
Jak využít zbylé ovoce, zeleninu, tvaroh a sýry
Pokud těmto potravinám nic není - připravíme z nich mnoho dalších pokrmů:
- Z ovoce, které už není tak pěkné a pevné, připravíme mnoho dalších pokrmů, stejně tak i ze zbylých kompotů - například štrúdl, závin, koláč nebo ovocné knedlíky. Pevné ovoce zavaříme jako hrncový kompot pro rychlou spotřebu. Zeleninu využijeme do polévek, pomazánek, do salátů a na zapečení.
- Mléčné výrobky zpracujeme ihned - do jogurtu naložíme maso nebo ho přimícháme k ovoci. Z tvarohu uděláme pomazánku pro děti nebo šlehanou pěnu do skleniček. Brambory na loupačku s ochuceným tvarohem a bylinkami jsou výbornou večeří. Větší množství tvarohu se hodí pro přípravu koláče.
- Okoralé sýry, které už nikdo nechce, můžeme použít na přípravu sýrové polévky, omáčky k těstovinám nebo na pizzu. Hodí se k zapečení do různých směsí i na maso. Sýr v celku nastrouháme na placičky, do vaječné směsi na tousty, k posypání těstovin nebo na obyčejný a přesto oblíbený smažák.
Mezi zbytky počítáme i houskové nebo bramborové knedlíky - uděláme k nim koprovku bez masa nebo je opečeme s vejci (pokud je nezamrazíme na příště). Z nesnědeného vánočního cukroví připravíme nepečené kuličky, které jsou samostatným a oblíbeným druhem cukrovinek.
Komentáře