Šťávu k masu můžete zahustit několika způsoby. Začátečníkům pomůže jednoduchý přehled
Dokonale hladká, chutná a přiměřeně hustá šťáva či omáčka k masu může začátečníky pořádně potrápit. Odhadnout množství a způsob zahuštění totiž bývá často podmíněno zkušenostmi kuchaře a výsledek pak lehce může zklamat nejen začínající kuchtíky, ale i jejich strávníky.
I ten, kdo je nezkušený, se může, pokud má zájem, učit od zkušených a čerpat vědomosti třeba z literatury. Naše stránky se vhodnými postupy pro začínající kuchaře zabývají už několik let. Zájemci zde najdou mnohé z toho, co jinde nikoliv.
Jak zahustit šťávu k masu
Zahustit výpek nebo dodělat omáčku můžete hned několika způsoby.
- Klasická jíška je smažená směs tuku a hladké mouky, kterou do výpeku vmícháte a necháte provařit.
- Kdo si hlídá spotřebu tuků, může použít tzv. suchou jíšku.
- Šťávu k masu zahustí zašlehané studené máslo, pak už se omáčka nevaří.
- Od profesionálů jsme se naučili zahuštění pomocí moučného (francouzského) másla.
- Omáčky gulášového typu zahustíte i ochutíte nastrouhaným tvrdým chlebem.
- Smetanové omáčky zahustíte zátřepkou (směs smetany a mouky).
- Jednoduše zahustíte obyčejnou záklechtkou (amerikou).
- Celiaci a ti, kdo vaří bez (nebo s minimem) mouky, znají zahuštění bezlepkovou moukou, ale také škrobem. Máčeným škrobem se zahušťuje také většina asijských pokrmů s masem. Postup je podobný jako u záklechtky, jen k provaření stačí 1–2 minuty, pak škrob beznadějně zřídne.
- Omáčka také zhoustne rozmixovanou zeleninou použitou v receptu, např. cibulí, kořenovou zeleninou, bramborami apod.
- Též rozmixované luštěniny nebo přímo luštěninová mouka skvěle omáčku zahustí bez použití klasické mouky.
Začátečníkům doporučíme cibulovou jíšku do lednice, kterou se mohou naučit podle našeho videoreceptu a kterou mohou mít v zásobě pro příští vaření.
Komentáře