Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí zavařování přináší mnoho výhod, především zužitkujeme přebytky ovoce a zeleniny do nejrůznějších dobrot, které pak spotřebujeme během následujícího roku. Zavářet se dá v zavařovacím hrnci, v troubě, v mikrovlnce i v myčce. Dokonce nám postačí obyčejný větší hrnec a utěrka. Začátečníkům poradíme, jak postupovat.

Zavařovat můžeme ovoce, zeleninu, houby i maso - zavařování jednotlivých surovin nebo produktů má svá pravidla, která se navzájem mohou lišit. Přesto není zavařování složité a když si na ně uděláme čas, brzy nám budou ve spíži přibývat sklenice s lákavým obsahem. Pokud použijeme ovoce a zeleninu z vlastní zahrady, rozhodně se to vyplatí.

Jak zavařovat ovoce a zeleninu

Oblíbených postupů je více, jednou z možností je zavařování v obyčejném větším hrnci.

  • Zavařovací sklenice i víčka nejprve dobře vymyjeme a sklenice vypaříme buď horkou vodou nebo v troubě. Vypaření je vhodné především při zaváření marmelád nebo leča (které často po naplnění jen otočíme a nezaváříme), ale při zavařování okurek nebo kompotů není nutné. 
  • Vypařené sklenice plníme za pomoci nálevky marmeládou, povidlím, lečem nebo jiným produktem. Díky nálevce nepotřísníme okraje sklenice.
  • Při rovnání okurek nebo ovoce nálevku sice nepotřebujeme, ale využijeme ji při nalévání nálevu. Sklenice plníme přibližně 0,5–1,5 cm pod okraj.
  • Pak zkontrolujeme, jestli je hrdlo sklenice suché a čisté, v případě potřeby je očistíme a osušíme. K tomu nám poslouží obyčejný papírový ubrousek (nebo kuchyňská papírová utěrka), ubrousek namočíme do vody nebo do malého množství alkoholu (má dezinfekční účinky). Potom hrdlo otřeme ještě jednou suchým ubrouskem.
  • Naplněné sklenice uzavřeme čistými, nepoškozenými a suchými šroubovacími víčky (nebo víčky Omnia za pomoci zavařovací hlavy), víčka můžeme nejprve z vnitřní strany pro jistotu vypláchnout malým množstvím alkoholu a vytřít suchým ubrouskem. Nedotahujeme je příliš, aby mohl unikat vzduch.
  • Připravíme si větší hrnec, na jeho dno dáme složenou utěrku a nalijeme asi 2–3 cm studené vody.
  • Do hrnce na utěrku vedle sebe naskládáme uzavřené sklenice přibližně stejné velikosti. Hrnec uzavřeme pokličkou. Sterilaci provádíme na plotýnce při mírném varu po dobu přibližně 20 minut, menší sklenice stačí zavářet 15 minut. Pokud je var příliš prudký, snížíme teplotu plotýnky. Podívejte se, jaké jsou časté chyby při zavařování a jak jim předejít.
  • Tip: Podle některých receptů na marmeládu a džem nebo lečo není sterilace nutná (sklenice stačí po naplnění horkým obsahem jen otočit), nicméně pokud ji využijeme, máme jistotu, že se zavařeniny nebudou kazit
  • Jakmile sklenice vyndáme z hrnce (za pomoci chňapky nebo utěrky), rovnáme je vedle sebe na rozložený ručník a druhým ručníkem je přikryjeme. Necháme je takto pozvolna vychladnout. Šroubovací víčka přitom dotáhneme. Takto připravené zavařeniny jsou trvanlivé a nekazí se.
  • Pak už stačí sklenice jen popsat (datum zpracování, název obsahu) a uložit, nejlépe na chladné a tmavé místo.
  • Zavářet můžeme také v troubě nebo v myčce nádobí. Pokud rádi experimentujete, můžete vyzkoušet i zaváření v mikrovlnné troubě.
Podle následujícího receptu si můžete vyzkoušet zavařit pikantní okurkový salát.

Přejeme hodně povedených produktů z vlastní kuchyně, ať se vám zavařování vydaří.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky