Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masopust znamená období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhaly taneční zábavy, průvody s maskami a také zabijačky. Mezi tradiční masopustní dezerty patří koblihy, vdolky a boží milosti.

K pravému masopustu patří především poctivé jídloKromě jitrniček, jelítek, paštik či lahodných bůčků si také zakládáme na sladkých dobrotách. V tyto dny se připravovaly především koblihy, vdolky, tradiční koláčky nebo také boží milosti.

Smažené koblihy

Koblihy jsou druh sladkého pečiva, obvykle se připravují z kynutého nebo tvarohového těsta a smaží v rozehřátém tuku. Teplé koblihy se na závěr naplní marmeládou a obalují v cukru. Chutnají nejlépe čerstvé, hned po upečení.

Tradiční vdolky

Vdolky jsou tradiční sladké kynuté jídlo a smaží se stejným způsobem jako koblihy. Obvykle se podávají dozdobené povidly či marmeládou a doplněné kopečkem šlehačky či strouhaným tvarohem. Vdolky můžeme také plnit tvarohovou náplní.

Boží milosti

Boží milosti se připravují z hladkého těsta, které připomíná nudlové. Do těsta se obvykle přidává smetana a trochu citrónové šťávy či kůry. Smaží se podobně jako koblihy v horkém tuku a hned po usmažení je za tepla obalujeme ve vanilkovém cukru.

Pojďte společně s námi oslavit tento tradiční svátek přípravou smažených koblih podle videoreceptu. Jakou sladkou dobrotu připravujete o masopustu vy?

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky