Jaké jsou nejznámější masopustní moučníky. Smažené koblihy i skvělé vdolky s povidly
Masopust znamená období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhaly taneční zábavy, průvody s maskami a také zabijačky. Mezi tradiční masopustní dezerty patří koblihy, vdolky a boží milosti.
K pravému masopustu patří především poctivé jídlo. Kromě jitrniček, jelítek, paštik či lahodných bůčků si také zakládáme na sladkých dobrotách. V tyto dny se připravovaly především koblihy, vdolky, tradiční koláčky nebo také boží milosti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Smažené koblihy
Koblihy jsou druh sladkého pečiva, obvykle se připravují z kynutého nebo tvarohového těsta a smaží v rozehřátém tuku. Teplé koblihy se na závěr naplní marmeládou a obalují v cukru. Chutnají nejlépe čerstvé, hned po upečení.
Tradiční vdolky
Vdolky jsou tradiční sladké kynuté jídlo a smaží se stejným způsobem jako koblihy. Obvykle se podávají dozdobené povidly či marmeládou a doplněné kopečkem šlehačky či strouhaným tvarohem. Vdolky můžeme také plnit tvarohovou náplní.
Boží milosti
Boží milosti se připravují z hladkého těsta, které připomíná nudlové. Do těsta se obvykle přidává smetana a trochu citrónové šťávy či kůry. Smaží se podobně jako koblihy v horkém tuku a hned po usmažení je za tepla obalujeme ve vanilkovém cukru.
Pojďte společně s námi oslavit tento tradiční svátek přípravou smažených koblih podle videoreceptu. Jakou sladkou dobrotu připravujete o masopustu vy?
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Komentáře