Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bílky jsou surovinou, plnou bílkovin a živin, s nízkou kalorickou hodnotou a vysokou výživností i stravitelností, navíc jsou bez cholesterolu. Jde o univerzální potravinu pro přípravu mnoha sladkých i slaných jídel.

Při šlehání bílkového sněhu (meringue) se do vznikající pěny vhání velké množství vzduchových bublinek, které zajistí nadýchanost, jemnost a pevnost sněhu. Aby sníh nezřidnul, musí se tepelně upravit během šlehání nebo při konečné úpravě. 

Jaké jsou typy bílkového sněhu

Máme tři základní druhy sněhu - meringue:
  1. Francouzský bílkový sníh se připravuje z bílků s cukrem, které šleháme zastudena. Jelikož je konzumace syrových bílků nebezpečná, musí se bílkové zákusky tepelně upravit - buď je sušíme, pečeme nebo opalujeme pistolí.
  2. Švýcarský bílkový sníh je nejpoužívanější variantou. Bílky s cukrem šleháme ve vodní lázni v misce nad horkou párou, dokud není hmota pevná (kontrolujeme ji říznutím nožem), bílá a lesklá. Pozor na sražení bílků na stěnách misky.
  3. Italský bílkový sníh je nejoblíbenější mezi cukráři - nesráží se, neřidne a je ze všech druhů nejpevnější. Do bílkové pěny šleháme cukerný roztok, který sníh zafixuje. Cukrový rozvar se připravuje těsně před šleháním.

Jaký druh sněhu na co použít

Francouzský sníh, který se připravuje zastudena, se hodí pro přípravu různých druhů pusinek, dortů Pavlova, bílkových chlebíčků a řezů, štafetek nebo bezé dortíků. Italský a švýcarský sníh jsou v podstatě stejné, rozhoduje jen to, jakému dáme přednost. Pevný sníh se hodí k přípravě laskonek, indiánků, cukroví, sněhových krémů a pěn, například do kremrolí z listového těsta.

Co se zbylými bílky

Zbylé bílky můžeme zmrazit - po rozmražení jsou jako čerstvé. Můžeme je míchat, šlehat a zpracovávat do různých sladkých moučníků. Kokosky z bílků jsou oblíbeným cukrovím nejen na Vánoce, ale po celý rok. S jejich přípravou vám pomůže náš videorecept:

Sladké drobečky

Místo klasických kulatých pusinek můžeme připravit sněhová lízátka. Do cukrářského sáčku s hladkou nebo řezanou špičkou otřeme v jedlé barvě namočené špejle a doplníme sáček bílým sněhem. Ten také můžeme obarvit v miskách a naplnit jím sáček. Na pečicí papír rozložíme špejle a na ně nastříkáme barevný sníh do různých tvarů. Lízátka necháme usušit v troubě a sejmeme z papíru.

Další tipy a triky