Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaký je rozdíl mezi špekem a slaninou? Ukážeme vám jasně patrné odlišnosti
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Špek i slanina jsou podkožními částmi vepře. Jejich úloha bývá v pokrmech podobná - jídla omastit, ale především zvýraznit jejich chuť. Přesto však lze mezi oběma surovinami najít rozdíly, které považujeme za zásadní.

Slanina i špek jsou chutnými surovinami, které jsou nedílnou součástí naší kuchyně a pochutnají si na nich občas všichni - bez ohledu na dietní styl stravování. Podívejte se s námi na ty největší rozdíly mezi špekem a slaninou a ověřte si své znalosti.

Rozdíly mezi špekem a slaninou

Naučte se s námi rozlišovat špek a slaninu jednoduchým rozpoznáním:

  • Slanina se vyrábí z vepřového boku (bez kosti i kůže) a její hlavní ukazatel je tuk (sádlo) prorostlý masem. Její chuť je velmi výrazná díky uzení. Slanina je určena k přímé spotřebě, oblíbená je však také jako slaninový obal potravin, které se v ní následně pečou nebo grilují. Používá se do směsí, polévek i zapékaných pokrmů.
  • Špekem se rozumí vyuzená slanina s kůží z hřbetního sádla, která však neobsahuje žádné maso, proto postrádá proužkování typické právě pro slaninu. Jelikož jde o tuk, má dlouhou trvanlivost a využíváme ho do teplých pokrmů, kterým dodá tučnost a chuť. Lze jím špikovat maso, ale i prokládat třeba špízy.

Pomohly vám popisy jednotlivých surovin? Věříme, že ano. Zároveň vám přinášíme inspiraci k využití slaniny ve velmi chutném pokrmu, kterým jsou gnocchi po česku - se zelím a slaninou. Jejich přípravou vás provede názorný videorecept z naší dílny:

Komentáře