Kdy se jednotí mrkev? Protrhat musíme i další kořenovou zeleninu
Mrkev a další kořenovou zeleninu vyséváme brzy na jaře. Klíčení trvá u některých druhů poměrně dlouho a jakmile se začnou řádky rýsovat, leckdy je zelenina vysetá příliš hustě. V takovém případě bude mít velmi málo prostoru k růstu a proto jí musíme vytvořit vhodné podmínky.
Mrkev má sice ráda výživnou půdu, ale nepatří do první trati, proto je na živiny méně náročná než např. plodová zelenina a celer. Co však mrkev potřebuje, je dobře opracovaná půda a dostatek vláhy. Jen tak se mohou kořeny správně vyvíjet a rychle narůstat. Pokud je zemina suchem ztvrdlá nebo zaplevelená a neudržovaná, mrkvi se nebude dobře dařit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy protrhávat mrkev
Mnoho pěstitelů se pěstování mrkve vyhýbá kvůli jejím vyšším nárokům na péči. Jde ale hlavně o to, že mrkev se nevyplatí zanedbat. Pokud si na ni uděláme čas, přinese bohatý užitek.
- Mrkev se vysévá přímo na stanoviště a to obvykle hustěji, než je žádoucí. Vzešlé rostlinky vyjednotíme co nejdříve, aby měly dostatek prostoru.
- Jednocení provádíme buď několik hodin po důkladném zalití nebo po dešti. Když je půda vlhká, jednocení jde snadno, ale v opačném případě spíš utrhneme nadzemní část rostlin. Pokud se nám to stane, necháme kořeny v zemi a brzy nať znovu doroste.
- A kolik prostoru nechat mezi rostlinami? Řídíme se návodem na sáčku od semínek. V zásadě máme dvě možnosti. Buď mrkev karotku rovnou vyjednotíme na 4–5 cm od sebe (mrkev pozdní na 7–8 cm), a necháme ji pak v klidu vyrůstat, nebo mezery necháme zatím menší s tím, že budeme jednotit rostliny postupně, jak budou narůstat. Při druhém způsobu získáme průběžně pěkné menší mrkve k jídlu, ale nesmíme na záhon zapomenout. Pokud by byl prostor k růstu těsný, rostliny by narostly jen málo.
- Protrhanou mrkev (stejně tak další kořenovou zeleninu) zalijeme, případně její okolí nakypříme.
Obdobně jako mrkev protrháváme kořenovou petržel, pastiňák, ředkve a ředkvičky, tuřín, vodnici, červenou řepu.
Protrhanou mrkev můžete využít např. na mrkvový salát podle následujícího videoreceptu. Určitě si pochutnáte. Přebytek mrkve snadno zmrazíte, nakrájená mrkev se výborně hodí do mražené polévkové směsi.
Komentáře