Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkev a další kořenovou zeleninu vyséváme brzy na jaře. Klíčení trvá u některých druhů poměrně dlouho a jakmile se začnou řádky rýsovat, leckdy je zelenina vysetá příliš hustě. V takovém případě bude mít velmi málo prostoru k růstu a proto jí musíme vytvořit vhodné podmínky.

Mrkev má sice ráda výživnou půdu, ale nepatří do první trati, proto je na živiny méně náročná než např. plodová zelenina a celer. Co však mrkev potřebuje, je dobře opracovaná půda a dostatek vláhy. Jen tak se mohou kořeny správně vyvíjet a rychle narůstat. Pokud je zemina suchem ztvrdlá nebo zaplevelená a neudržovaná, mrkvi se nebude dobře dařit.

Kdy protrhávat mrkev

Mnoho pěstitelů se pěstování mrkve vyhýbá kvůli jejím vyšším nárokům na péči. Jde ale hlavně o to, že mrkev se nevyplatí zanedbat. Pokud si na ni uděláme čas, přinese bohatý užitek.

  • Mrkev se vysévá přímo na stanoviště a to obvykle hustěji, než je žádoucí. Vzešlé rostlinky vyjednotíme co nejdříve, aby měly dostatek prostoru.
  • Jednocení provádíme buď několik hodin po důkladném zalití nebo po dešti. Když je půda vlhká, jednocení jde snadno, ale v opačném případě spíš utrhneme nadzemní část rostlin. Pokud se nám to stane, necháme kořeny v zemi a brzy nať znovu doroste.
  • A kolik prostoru nechat mezi rostlinami? Řídíme se návodem na sáčku od semínek. V zásadě máme dvě možnosti. Buď mrkev karotku rovnou vyjednotíme na 4–5 cm od sebe (mrkev pozdní na 7–8 cm), a necháme ji pak v klidu vyrůstat, nebo mezery necháme zatím menší s tím, že budeme jednotit rostliny postupně, jak budou narůstat. Při druhém způsobu získáme průběžně pěkné menší mrkve k jídlu, ale nesmíme na záhon zapomenout. Pokud by byl prostor k růstu těsný, rostliny by narostly jen málo.
  • Protrhanou mrkev (stejně tak další kořenovou zeleninu) zalijeme, případně její okolí nakypříme.

Obdobně jako mrkev protrháváme kořenovou petržel, pastiňák, ředkve a ředkvičky, tuřín, vodnici, červenou řepu.

Protrhanou mrkev můžete využít např. na mrkvový salát podle následujícího videoreceptu. Určitě si pochutnáte. Přebytek mrkve snadno zmrazíte, nakrájená mrkev se výborně hodí do mražené polévkové směsi.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky