V babiččině receptáři květnem začíná bohatá sezóna zeleniny, bylin a ovoce
Květen nabízí spoustu dobrých čerstvých surovin ke konzumaci. Sezonními potravinami jsou nadále "mladá masa", listová zelenina a saláty, zkrátka nepřijdou ani milovníci čerstvých ovocných koláčů, protože se objevují první jahody a hlavně sklízíme rebarboru.
Jarní potraviny nabité živinami svou svěží barvou lákají ke konzumaci. Využíváme je jako hlavní surovinu, přílohu i ke zdobení pokrmů. Jaru vévodí hlavně zeleninové saláty, kterých se dá snadno připravit mnoho druhů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Masité pokrmy
Pokračuje sezóna "mladého masa"- jehněčího, kůzlečího, telecího, jarních kuřátek, holoubat apod. Jemná chuť tohoto masa vyhovuje i šetřícím dietám a jídlům pro děti nebo seniory. Přednost má jednoduchá úprava masa, což znamená pečení, dušení i grilování. Také méně kořeníme, aby vynikla přirozená chuť.
Divoké byliny
Nadále ještě využíváme divoké byliny na polévky, saláty, omáčky, pesta, pomazánky apod. Jejich sezóna je sice intenzivní, ale krátká, proto bychom ji měli plně využít. Například kopřivy koncem května začínají kvést, a už jsou méně chutné, mají i méně léčivých látek.
Pampelišky
Jsou jich v květnu plné louky, okraje cest i stráně. Žlutá sluníčka květů lákají děti i hmyz. Ideální čas na zakonzervování vůně a chuti je právě květen. Med, sirup, víno i další pampeliškové zavařeniny v tomto čase dříve voněly téměř z každé chalupy.
Pěstované kuchyňské bylinky
Raší petrželka, pažitka, libeček, objevují se první lístky oregana, máty, pěstujeme bazalku. Vzrostlé a šťavnaté bylinky sklízíme i pro konzervaci, většinu mrazíme nebo vyrábíme pesta. Nasekané bylinky ozdobí a ochutí vaječné, bramborové, zeleninové i masité pokrmy.
Salátová zelenina
Salátová zelenina má "boom", využijeme ji nejen do salátů, ale i k ozdobě pokrmů nebo obložených talířů. Pěstovat ji můžeme na zahradě i v truhlíku za oknem, a mít tak přísun vitamínů zaručen. I obchody jsou salátovou zeleninou bohatě zásobené.
Ředkvičky
Jejich barevnost láká k ozdobě talířů a pokrmů. Mírně štiplavá chuť je předurčuje do salátů a pomazánek, ale svou roli mají i v teplé kuchyni, například s vejci jako smaženice. Výborné jsou i nakládané v octovém nálevu.
Mangold a špenát
Špenát je zelenina, kterou snadno vypěstujeme, rychle roste a má mnoho způsobů využití hlavně v teplé kuchyni. Jeho sezóna je ale krátká. Mangold naproti tomu můžeme mít na záhoně až do podzimu a sklízet postupně. Listy využijeme jako špenát, mohutné řapíky i na způsob chřestu.
Kedlubny
Křehké a šťavnaté kedlubny patří mezi nejoblíbenější jarní zeleninu. Najdou uplatnění ve studené i teplé kuchyni. Různé saláty, polévky, zeleninové směsi nebo "zelí" patří k oblíbeným jídlům z babiččina receptáře.
Chřest
Nejprve bývá k dostání chřest bílý, během června se objevuje i chřest zelený. Chřest je lahůdková zelenina, kterou v babiččiných receptářích najdeme určitě. Je to typická zelenina první republiky. Vaříme z něj polévky, teplé přílohy, je součástí zapékaných pokrmů, rizot apod.
Rebarbora a jahody
Rebarbora je botanicky zelenina, ale snad odjakživa je využívána jako náplň sladkých koláčů, knedlíků, pohárů apod. Její příjemná kyselá chuť vynikne zvláště ve spojení s prvními jahodami. Rebarboru konzumujeme s opatrností z důvodu vyššího obsahu kyseliny šťavelové.
Komentáře