Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květen nabízí spoustu dobrých čerstvých surovin ke konzumaci. Sezonními potravinami jsou nadále "mladá masa", listová zelenina a saláty, zkrátka nepřijdou ani milovníci čerstvých ovocných koláčů, protože se objevují první jahody a hlavně sklízíme rebarboru.

Jarní potraviny nabité živinami svou svěží barvou lákají ke konzumaci. Využíváme je jako hlavní surovinu, přílohu i ke zdobení pokrmů. Jaru vévodí hlavně zeleninové saláty, kterých se dá snadno připravit mnoho druhů.

Masité pokrmy

Pokračuje sezóna "mladého masa"- jehněčího, kůzlečího, telecího, jarních kuřátek, holoubat apod. Jemná chuť tohoto masa vyhovuje i šetřícím dietám a jídlům pro děti nebo seniory. Přednost má jednoduchá úprava masa, což znamená pečení, dušení i grilování. Také méně kořeníme, aby vynikla přirozená chuť.

Divoké byliny

Nadále ještě využíváme divoké byliny na polévky, saláty, omáčky, pesta, pomazánky apod. Jejich sezóna je sice intenzivní, ale krátká, proto bychom ji měli plně využít. Například kopřivy koncem května začínají kvést, a už jsou méně chutné, mají i méně léčivých látek.

Pampelišky

Jsou jich v květnu plné louky, okraje cest i stráně. Žlutá sluníčka květů lákají děti i hmyz. Ideální čas na zakonzervování vůně a chuti je právě květen. Med, sirup, víno i další pampeliškové zavařeniny v tomto čase dříve voněly téměř z každé chalupy.

Pěstované kuchyňské bylinky

Raší petrželka, pažitka, libeček, objevují se první lístky oregana, máty, pěstujeme bazalku. Vzrostlé a šťavnaté bylinky sklízíme i pro konzervaci, většinu mrazíme nebo vyrábíme pesta. Nasekané bylinky ozdobí a ochutí vaječné, bramborové, zeleninové i masité pokrmy.

Salátová zelenina

Salátová zelenina má "boom", využijeme ji nejen do salátů, ale i k ozdobě pokrmů nebo obložených talířů. Pěstovat ji můžeme na zahradě i v truhlíku za oknem, a mít tak přísun vitamínů zaručen. I obchody jsou salátovou zeleninou bohatě zásobené.

Ředkvičky

Jejich barevnost láká k ozdobě talířů a pokrmů. Mírně štiplavá chuť je předurčuje do salátů a pomazánek, ale svou roli mají i v teplé kuchyni, například s vejci jako smaženice.  Výborné jsou i nakládané v octovém nálevu.

Mangold a špenát

Špenát je zelenina, kterou snadno vypěstujeme, rychle roste a má mnoho způsobů využití hlavně v teplé kuchyni. Jeho sezóna je ale krátká. Mangold naproti tomu můžeme mít na záhoně až do podzimu a sklízet postupně. Listy využijeme jako špenát, mohutné řapíky i na způsob chřestu.

Kedlubny

Křehké a šťavnaté kedlubny patří mezi nejoblíbenější jarní zeleninu. Najdou uplatnění ve studené i teplé kuchyni. Různé saláty, polévky, zeleninové směsi nebo "zelí" patří k oblíbeným jídlům z babiččina receptáře.

Chřest

Nejprve bývá k dostání chřest bílý, během června se objevuje i chřest zelený. Chřest je lahůdková zelenina, kterou v babiččiných receptářích najdeme určitě. Je to typická zelenina první republiky. Vaříme z něj polévky, teplé přílohy, je součástí zapékaných pokrmů, rizot apod.

Rebarbora a jahody

Rebarbora je botanicky zelenina, ale snad odjakživa je využívána jako náplň sladkých koláčů, knedlíků, pohárů apod. Její příjemná kyselá chuť vynikne zvláště ve spojení s prvními jahodamiRebarboru konzumujeme s opatrností z důvodu vyššího obsahu kyseliny šťavelové.

Na závěr nabízíme videorecept na koláč s rebarborou a tvarohem, který podle videa zvládnou i začátečníci.

 

 

 
 
 

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky