Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lívance jsou výbornou smaženou dobrotou, která se v oblíbenosti blíží palačinkám. Těsto na lívance může být nakypřené kvasnicemi, bílkovým sněhem nebo práškem do pečiva. Zvlášť lívance s jahodami a šlehačkou patří k létu a jsou báječnou lahůdkou.

Nejrychleji lívance připravíme s práškem do pečiva, ale když těsto nakypříme droždím, vrátíme se do dětství, do vzpomínek na nejlepší lívance, které nám připravovaly naše maminky nebo babičky. Musíme sice chvíli čekat na vykynutí těsta, ale chuť těchto lívanců je nepřekonatelná. "Správné" lívance by měly být jemné a kypré, nejchutnější jsou podávané co nejdříve po usmažení.

Jak připravit lívance z kynutého těsta

Postup s námi zvládnou i začátečníci.

  1. Na lívance podle videoreceptu potřebujeme 1 litr mléka, 400–600 g polohrubé mouky, 15 g droždí, 1 vejce, citrónovou kůru, 1 špetku soli, 2 lžíce cukru a olej na smažení.
  2. Do vlažného mléka v míse rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vejce a za stálého šlehání přidáme mouku smíchanou se špetkou soli.
  3. Těsto dobře vypracujeme a necháme na teplém místě vykynout. Mezitím si připravíme vše, čím budeme lívance při podávání zdobit.
  4. Poté smažíme menší lívanečky na pánvi na rozehřátém oleji, během smažení trochu naskočí. Můžeme je také připravovat na elektrickém palačinkovači (některé dokonce mají vyměnitelnou plotnu za plát určený pro malé lívance).
  5. Hotové lívance budou výtečné potřené džemem nebo povidly, zvlášť když přidáme ještě kopeček jogurtu, zakysané smetany nebo šlehačky. Povrch dozdobíme čerstvým ovocem (jahody, maliny, borůvky, banány) nebo nastrouhanou čokoládou. Lívance také stačí jen posypat skořicí smíchanou s práškovým cukrem.   

Postup přípravy lívanců můžete zhlédnout v úvodním videu, doporučujeme také přečíst celé znění receptu na lívance z kynutého těsta.   

Hledáte ještě další recepty na lívance? Podívejte se, jak připravit banánové lívance. Banány jsou výtečným sladidlem a skvělou surovinou s rozmanitým využitím.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky