Marlenka, medový dort s krémem a ořechy: Víte, odkud pochází a jak se připravuje?
Marlenka je medovo-karamelový dort, který podle staroarménské receptury vyrábí od roku 2003 arménský podnikatel Gevorg Avetisjan, žijící ve Frýdku-Místku. Podobá se medovníku, ale její chuť je odlišná.
Marlenku a medovník si stále mnoho lidí plete. Rozdíl mezi nimi není velký, vyrábí se také stejně, ale v chuti se mírně odlišují. Těsto na Marlenku obsahuje květový med, spoustu vlašských ořechů a její tmavá verze také kakao.
Co obsahuje těsto na Marlenku
Recept pochází od Gevorge Avetisjana a stačí na 1 dort nebo 1 plech:
- 5 vajec
- 300 g cukru
- 200 g 82% másla
- 500 g hladké mouky
- 1 lžíce jedlé sody
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 3 lžíce květového medu
Ingredience na těsto smícháme do řídké hmoty, kterou postupně namažeme na pečicí papír do kruhů nebo do obdélníků. Pečeme v troubě jen pár minut, těsto je rychle hotové.
Dokončení medového dortu
Upečené pláty ořežeme do přesných tvarů (například podle talíře), pokapeme vodou s cukrem a rumem, natřeme krémem z karamelového Salka a másla. Pomažeme jím celý povrch dortu a posypeme drcenými odřezky, smíchanými s mletými vlašskými ořechy.
V našem videu se můžete podívat na jednu z verzí medové Marlenky. V tomto případě je použitý jiný krém, to ale nevadí, pokud si dort připravujeme podle vlastní chuti:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 28 minutami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 6 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 8 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno 18. 5. 2024 12:38
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Přečtěte si Zobrazit více
Citronová šťáva je skvělá do nápojů a na dochucování ve sladké i slané kuchyni. Jak ji uchovat, aby nic nepřišlo nazmar?
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Jak doma zkaramelizovat Salko? Oblíbené karamelové cukroví, řezy a další pochoutky budou díky němu neodolatelné
Komentáře