Martinské podkovy z kynutého těsta: S makovou i ořechovou náplní chutnají úžasně
Pekla také vaše babička kynuté buchty a koláče po celý rok, ale martinské rohlíčky jen v první polovině listopadu? Právě proto rohlíčky pro děti bývaly vzácné a tolik se na ně těšily. Pojďte si jejich chuť s námi připomenout. Na vykynutí těsta sice budete muset trochu počkat, ale ta dobrota za to stojí.
Jak upéct martinské podkovy
Doporučujeme jít do osvědčeného receptu a přesně takový pro vás máme.
- Na základní dávku těsta budete potřebovat 250 g hladké mouky a 250 g polohrubé mouky, 1 žloutek, strouhanou citrónovou kůru, 1 vanilkový cukr (20 g), 30 g cukru, 50 g změklého másla, 15–17 g čerstvého droždí, 1 špetku soli a 180 g vody.
- Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě, přidejte ostatní suroviny, dobře vypracujte těsto a nechte hodinu kynout.
- Během kynutí těsto jednou nebo dvakrát propracujte. V teplém prostředí kynutí probíhá rychle.
- Jakmile těsto vykyne, rozdělte je na třetiny, z každé třetiny vytvořte velkou "bulku" a tu nechte ještě 8–10 minut odpočívat.
- Poté již každou bulku rozválejte na kruhový plát a rozřízněte na šestiny, na kruhové výseče. Širší část můžete lehce rozválet malým válečkem do stran, plnění a ohýbání do podkov vám díky tomu půjde lépe.
- Na širší část trojúhelníčků dejte lžičkou náplň, těsto opatrně stočte a rohlíčky zahněte do podkovy. Podívejte se, jakou do rohlíčků zvolit náplň. Oblíbené jsou především náplně makové a ořechové, ale postačí i marmeláda.
- Naplněné rohlíčky (podkůvky) rovnejte na plech vyložený pečicím papírem nebo fólií k opakovanému použití (pro pečení) a nechte je znovu asi 30 minut dokynout.
- Pak už je stačí potřít rozšlehaným vajíčkem a kdo chce, může povrch posypat sekanými ořechy, mandlovými lupínky nebo makovými zrnky.
- Rohlíčky pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C po dobu 18–20 minut. Po upečení je můžete pocukrovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Podívejte se na celé znění receptu na martinské podkovy z kynutého těsta - jedná se o recept z úvodního videa. Recept vám také poradí, jak do pečiva připravit ořechovou náplň.
Přejeme, ať se vám pečení povede.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kynuté svatomartinské rohlíčky: Nadýchané máslové pečivo chutná skvěle s makovou či ořechovou náplní
Jak tvarovat svatomartinské rohlíčky? Máme pro vás jednoduchý návod
Jak uchovat citronovou kůru. Nastrouhaná citronová kůra provoní naši kuchyň a příjemně dochutí sladké moučníky a dezerty
Komentáře