Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mousse je francouzský dezert, jehož základní složkou je bílkový sníh nebo šlehačka, našlehané do lehké, nadýchané pěny. Mousse obsahuje i další ingredience, které pokrmu dodávají chuť - sladkou nebo slanou.

Pěna - mousse (mús) - původně vznikla ve Francii jako letní, nadýchaný dezert s čokoládou. Podává se vychlazená a ozdobená čerstvým ovocem. Postupem doby se začaly připravovat pěny s různými příchutěmi, ale také slané varianty.

Kalendář Celý kalendář

Jak připravit sladký mousse

Základem je dobře vyšlehaná šlehačka nebo bílkový sníh:
  • Do šlehačky nebo sněhu vmícháme vychladlou rozpuštěnou čokoládu, ovocné pyré, lemon curd, vanilku nebo ovocné pasty a podle potřeby dosladíme.
  • Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme prochladlou čokoládu, rozmixované ovoce nebo ochucovací pasty a vmícháme do ušlehaných bílků nebo šlehačky.
Pokud máme obavy z čerstvých vajec, ušleháme žloutky nebo bílky ve vodní lázni.

Nepečené dorty mají pěnový základ

Nutností u nepečených dortů je použití želatiny:

  • Do pěnové hmoty přimícháme nabobtnalou a rozehřátou želatinu nebo agar - ta zajistí pevný tvar dortu a jeho snadné krájení na porce.
  • Místo želatiny můžeme použít proložení piškoty, které vstřebají přebytečnou vlhkost a dort si díky tomu podrží tvar.

Mousse znamená pěna - proto musíme základ na ni důkladně našlehat. Čím více vzduchových bublinek, tím je pěna nadýchanější. Ingredience, které pak do ní přidáme, jen zlehka vmícháme vařečkou nebo stěrkou, aby pěna nespadla.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky