Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvový dort je známý už od středověku. Ve Velké Británii se mrkvový dort proslavil za 2. světové války, kdy si ho při nedostatku cukru nikdo nemusel odpírat - díky mrkvi je totiž přirozeně sladký.

 

Mrkvový dort je vláčný, chutný a voní ořechy, kořením a marcipánovými mrkvičkami. Vláčnost mu dodává jemný, smetanový krém. Báječný dort si zamilují i ti, kteří mrkev nemají rádi - v korpusu totiž není vůbec cítit. Poradíme vám s jeho přípravou.

Jak připravit těsto na mrkvový dort

Připravíme si směsi na dort do tří misek:

  1. Suchá směs - 330 g polohrubé mouky, 2 lžičky sody, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky voňavé skořice, popřípadě 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku.
  2. Mokrá směs - 4 vejce, 220 g krupicového nebo třtinového cukru (pokud to bude možné, dáme mu přednost) a 220 ml stolního oleje.
  3. Strouhaná směs - 400 g sladké mrkve, 100 g mletých ořechů, 100 g nasekaných rozinek (můžeme je vynechat).

Do těsta můžeme přidat citrónovou šťávu i kůru, vanilku, kandované ovoce. Ušleháme vejce s cukrem do pěny a postupně přidáme olej. Do nadýchané pěny přimícháme strouhanou směs a posléze i suchou směs. Pokud bude těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka.

Formu na dort vyložíme pečicím papírem a nalijeme do ní těsto. Pečeme v troubě na 180 °C po dobu 40–50 minut do červena. Zkoušíme špejlí, jestli je těsto dostatečně propečené.

Jak dokončit mrkvový dort

Než korpus vychladne, připravíme si krém - máme 5 možností:

  1. 1 Mascarpone a 1 šlehačku a 2 lžíce moučkového cukru.
  2. 1 Mascarpone, 100 másla a 2 lžíce moučkového cukru.
  3. 2 Lučiny, 1 šlehačka, 1 kysanka a 2 lžíce moučkového cukru.
  4. 250 g sýra Philadelphia, 250 g šlehačky a 2 lžíce moučkového cukru.
  5. 1 tučný tvaroh, 1 šlehačka a dvě lžíce moučkového cukru.

Krém vyjde na dort o průměru 20–22 cm. Můžeme ho dochutit citrónovou šťávou a místo cukru použít med nebo javorový sirup. Pokud chceme krému více, zvýšíme množství ingrediencí. 

Dort 1–2x prořízneme a namažeme krémem i na povrchu. Ozdobíme krémovými růžičkami, marcipánovými mrkvičkami, sekanými ořechy nebo cukrovým zdobením.

Pokud vám recept připadá příliš složitý, zkuste si podle našeho videa připravit hrníčkový mrkvový dort bez vážení:

Sladké drobečky

Pokud je mrkvový dort příliš velký, vyzkoušíme mrkvové řezy, kdy upečenou placku na plechu rozřízneme na tři pláty, které natřeme krémem a naskládáme na sebe. Také mrkvové muffiny už našly své místo na našich stolech a jsou oblíbené hlavně dětmi.

Komentáře

Další tipy a triky