Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysaná a zakysaná smetana jsou mléčné výrobky. Vyrábí se odstředěním tuku z mléka, pasterizováním a očkováním ušlechtilými bakteriemi mléčného kysání. Výrobky mají 10–30 % tuku, přičemž zakysaná smetana je tučnější.

Zakysaná smetana se používá do těsta k dosažení jemnosti, vláčnosti a svěží chuti. Daleko více je však oblíbená v nepečených dezertech, kterým dodá nakyslou chuť a vůni. Může se kombinovat s čokoládou, ovocem, sušenkami či dětskými piškoty.

Nepečené dobroty s kysanou smetanou

Dezerty, do kterých přidáme kysanou nebo zakysanou smetanu, jsou lehké a svěží:

  • Nepečené dorty a řezy obsahují zakysanou smetanu v kombinaci se šlehačkou, čerstvým sýrem, tvarohem a želatinou. 
  • Smetanový cheesecake může být vysoký i nízký, podklad má z rozdrcených sušenek nebo dětských piškotů a je ozdobený ovocem.
  • Skleničkové dezerty jsou prokládané drcenými sušenkami, ovocem a směsí, kterou může tvořit právě kysaná smetana.

Zakysaná smetana se používá jako ozdoba hotových pečených moučníků - koláčů, palačinek, lívanců, bavorských vdolečků nebo pudinků.

Dort ze zakysané smetany, dětských piškotů a ovoce byl oblíbeným nedělním dezertem našich babiček. Je tak jednoduchý, že budete mít chuť si ho připravit - třeba podle videa:

Komentáře

Další tipy a triky