Nepečené dobroty se zakysanou smetanou jsou lehké a svěží, ideální pro teplé dny
Kysaná a zakysaná smetana jsou mléčné výrobky. Vyrábí se odstředěním tuku z mléka, pasterizováním a očkováním ušlechtilými bakteriemi mléčného kysání. Výrobky mají 10–30 % tuku, přičemž zakysaná smetana je tučnější.
Zakysaná smetana se používá do těsta k dosažení jemnosti, vláčnosti a svěží chuti. Daleko více je však oblíbená v nepečených dezertech, kterým dodá nakyslou chuť a vůni. Může se kombinovat s čokoládou, ovocem, sušenkami či dětskými piškoty.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nepečené dobroty s kysanou smetanou
Dezerty, do kterých přidáme kysanou nebo zakysanou smetanu, jsou lehké a svěží:
- Nepečené dorty a řezy obsahují zakysanou smetanu v kombinaci se šlehačkou, čerstvým sýrem, tvarohem a želatinou.
- Smetanový cheesecake může být vysoký i nízký, podklad má z rozdrcených sušenek nebo dětských piškotů a je ozdobený ovocem.
- Skleničkové dezerty jsou prokládané drcenými sušenkami, ovocem a směsí, kterou může tvořit právě kysaná smetana.
Zakysaná smetana se používá jako ozdoba hotových pečených moučníků - koláčů, palačinek, lívanců, bavorských vdolečků nebo pudinků.
Dort ze zakysané smetany, dětských piškotů a ovoce byl oblíbeným nedělním dezertem našich babiček. Je tak jednoduchý, že budete mít chuť si ho připravit - třeba podle videa:
Komentáře