Mezi nepečené dorty patří i takové, které mají základní korpus z piškotů nebo sušenkové drti, ale zbytek dortu je tepelně zpracovaný. V takovém případě nepotřebujeme želatinu, směs se zahušťuje pomocí pudinku, piškotových drobečků nebo se vyztuží sušenkami.
Mezi nepečené dorty patří i dorty s piškotovým nebo sušenkovým korpusem a s vařenou ovocnou nebo pudinkovou směsí. Uvařený pudink nebo ovoce se nalije na základní korpus do dortové formy a prokládá se piškoty, aby se dort zpevnil a šlo jej po vychlazení lépe krájet.
S piškoty se dá v kuchyni kouzlit. Jednou z možností jejich využití jsou nepečené moučníky, které zvládne prakticky každý. Klasikou je je nepečený…
Více o významném dni
Jak připravit dort z uvařeného pudinku
Základem jsou pudinkové prášky různých příchutí (nejčastěji vanilkové nebo čokoládové), rozmíchané v mléce nebo v ovocné šťávě:
Do formy naklademe piškoty, které pokapeme sirupem nebo pár kapkami likéru.
Na piškoty naskládáme zralé měkké ovoce podle chuti - jahody, maliny, meruňky, broskve, banán.
Vanilkový pudink rozmícháme v malém množství vody a vlijeme do směsi. Pilně mícháme, dokud se nezačnou tvořit velké bubliny a hmota nezačne být mírně průzračná.
Nalijeme na korpus z piškotů a uhladíme. Piškoty můžeme proložit i mezi několik vrstev směsi.
Místo pečeného korpusu vytvoříme dno dortu z kulatých dětských piškotů, máslových i domácích sušenek nebo dlouhých cukrářských piškotů. Použijeme je jak celé, tak rozdrcené a smíchané s máslem. Na řezy se nejvíce hodí hranaté tvary sušenek Bebe, Lotus a máslových sušenek. Piškoty i sušenky se dají vkládat mezi vrstvy směsi, dort bude pevnější a bude se lépe krájet.
Připravený dort necháme v lednici do druhého dne. Před podáváním ho ozdobíme ušlehanou šlehačkou, ovocem nebo strouhanou čokoládou. Inspirujte se naším videem:
Nepečený dort se nemusí připravovat do formy nebo na plech. Poháry s drcenými piškoty, zalité rozvařenými jablky s pudinkem a dochucené skořicí a citrónovou kůrou, přímo volají po velkém kopci šlehačky a nastrouhané čokoládě.
Komentáře