Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy: Mrkev je oblíbená a přitom levná zelenina, která má velmi široké uplatnění
Zdroj: pixabay

Kromě využití ostatních druhů zeleniny je velmi zdravé a vhodné zařazovat pravidelně do jídelníčku i kořenovou zeleninu. Mezi nejoblíbenější druhy patří celer, řepa, kořenová petržel, ředkvička či tuřín. Ale stejně je pro nás nejsnazší použít všem známou mrkev.

Mrkev je navíc velmi levnou potravinou, která se hodí ke konzumaci především syrová, ale je velmi vhodná i do řady jídel, která tepelně upravujeme. Syrová mrkev má 35 kalorií na 100 gramů. Po uvaření, upečení nebo podušení se její kalorické hodnoty pohybují mezi 40 a 50 kaloriemi na 100 gramů. Použít ji můžeme do polévek, salátů či výborných hlavních jídel. Jak tedy mrkev zařadit do našeho jídelníčku?

Polévky z mrkve

Mrkev se výborně hodí do řady polévek v kombinaci s ostatní zeleninou a luštěninami. Použít ji můžeme též do krémových polévek, např. do krásně zbarvené dýňové polévky.

Mrkev v hlavních jídlech

Vařená, dušená i pečená mrkev jsou součástí různých hlavních chodů. Hodí se např. k bramborám nebo do rizota, a výborně se doplňují s červenou čočkou. Nastrouhaná nebo nakrájená mrkev může být i jednoduchou syrovou přílohou k tepelně upravenému jídlu.

Pomazánky s mrkví

Pomazánky ze syrové mrkve vypadají krásně díky své barvě, navíc jsou zdravé a chutné. Mazat je můžeme na chlebíčky, obložené bagety k svačině i na obyčejný krajíc chleba.

Mrkvové saláty

Mrkvové saláty jsou nabité vitamíny. Všichni známe jablečno-mrkvový salát, ale z mrkve lze připravit i řadu jiných a velmi chutných salátů, které mohou být přílohou, předkrmem či svačinkou. Dohromady s pečivem jsou i chutným lehkým obědem či večeří.

A co sladká tečka z mrkve?

Mrkev je opravdu velmi univerzální zelenina, připravovat z ní totiž můžeme dokonce odlehčené moučníky. Následující video nám ukáže, jak upéct oblíbené mrkváče.

 

 

Další tipy a triky