Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léto a horko je jako stvořené pro přípravu dobrot, které osvěží a ochladí rozpálený organismus. Mnoho lidí dává v letním parnu přednost mraženým dezertům, které ale ne vždy máme v mrazáku po ruce.

Těžké máslové krémy, suché bábovky a kynuté moučníky nás v létě neosvěží tak jako lehké ovocné pěny, zmrzlina nebo vychlazené ovocné saláty. Jejich úkolem totiž není zasytit žaludek, ale ochladit tělo a navodit příjemnou letní pohodu.

Jak připravit chlazené dezerty

Pro horké dny volíme jen lehké občerstvení:
  • Pro děti a nečekané návštěvy můžeme mít v lednici k dispozici tvaroh, jogurt, kysanou smetanu a čerstvé ovoce. Z nich vytvoříme nadýchané pěny, které můžeme doplnit kousky ovoce nebo zmrzlinou.
  • Místo dortů s těžkými máslovými krémy zkusíme připravit lehké piškoty se šlehačkou a ovocem nebo nepečené smetanové dorty se sušenkovým základem a osvěžujícím želatinovým přelivem.
  • Chlazené dezerty se podávají přímo z ledničky nebo se do nich přidávají kousky ledu. Velmi osvěžující jsou ovocné saláty s citrusovou zálivkou a zeleninové saláty z mrkve, vodního melounu nebo salátové okurky.
  • Nesmíme zapomínat na studené nápoje přímo z lednice nebo doplněné kousky ledu - minerálky, ovocné šťávy, ice tea. Děti milují mléko, rozmixované s mraženým ovocem do konzistence ledového mléčného koktejlu.

Jak připravit mražené pochoutky

Mnoho z nich si můžeme doma sami vyrobit:
  • Vodové nanuky z ovocných šťáv a sirupů nebo ledové kostky s ovocem jsou občerstvením, které můžeme mít stále po ruce. Podáváme je nejen jako ledovou pochoutku, ale také k ochlazení a ochucení čisté vody a limonády.
  • Zmrzliny a nanuky, připravené ze smetany, cukru, vajec, ovoce a dochucovadel (kakaa, vanilky, sirupů, oříšků, tvarohu) mají v domácnostech s dětmi své stálé místo. Příprava nanuků je jednoduchá a děti se k práci rády připojí.
  • Pokud máme k dispozici výkonný mixér nebo sekáček, nebude problém připravit dobrotu ve formě ovocné dřeně, ledové tříště, sorbetu nebo granity. Základem je led, čerstvé ovoce a ovocné sirupy a šťávy.
  • Některé dezerty se dají lehce zmrazit - například dorty s krémem z másla či tvarohu, zmrzlina v oplatce, plněné profiterolky nebo italské semifreddo. Po částečném rozmražení je můžeme ještě ozdobit šlehačkou, ovocem, čokoládou.

Výbornou alternativou k polévce mohou být ovocné a zeleninové polévky, které se podávají vychlazené, jí se lžicí a rozhodně se po nich neservíruje knedlo-vepřo-zelo. Jsou spíše lehkou svačinkou k bazénu.

V horkých dnech oceníte ledovou limonádu z okurek se sladkokyselou zálivkou, doplněnou ledem a brčkem - inspiraci najdete v našem videu:

Sladké drobečky

Léto a horko znamenají neustálé doplňování tekutin. Místo sladkých limonád, které nám energii spíše ubírají než dodávají, volíme čistou vodu, neslazené minerálky nebo zeleninové a ovocné šťávy bez cukru nebo jen s minimálním množstvím sladidla. Chuť dodá citrónová, limetková nebo pomerančová šťáva, svěžest kousky ledu nebo mraženého ovoce.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky