Ovocná medová marmeláda: Použijeme med místo cukru a výsledek bude dokonalý
Marmeláda je neodmyslitelnou součástí sladkého pečení a cukrařiny. Marmeládou potíráme dorty a palačinky, plníme jí koláče, šátečky a knedlíky. Marmeláda je součástí krémů a ovocných pěn nebo jen dobrotou na chlebu s máslem.
Mnoho lidí si musí marmeládu odpustit pro její vysoký podíl cukru. Pokud je cukr zakázaný, ale lesní nebo luční med povolený, máme vyhráno - vynikající a zdravější alternativa k marmeládě je rychlá a jednoduchá na přípravu.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit marmeládu s medem - bez cukru
Díky pár ingrediencím si vytvoříme vlastní zdravou verzi marmelády:
-
1 kg ovoce (jahody, maliny, borůvky, ostružiny, broskve, meruňky, rybíz...) očistíme, omyjeme, pokrájíme na malé kousky a vložíme do kastrolu.
-
Přidáme 300 g medu a 2 lžíce citrónové šťávy, přisypeme špetku soli. Pořádně rozmícháme, aby se ovoce s medem spojilo.
-
Směs přivedeme k varu, ztlumíme teplotu a necháme ji mírně probublávat asi 1 hodinu (i více, podle šťavnatosti ovoce).
-
Do horké směsi přidáme 40 g chia semínek, které marmeládu zahustí. Hustotu kontrolujeme kápnutím směsi na talířek.
-
Marmeládu plníme do malých skleniček a hned uzavřeme víčkem. V chladu vydrží pár měsíců až rok.
Pokud vaše rodina vyžaduje cukr, připravte jí domácí rybízovou marmeládu podle našeho videa:
Sladké drobečky
Medovou marmeládu můžeme připravit i s menším množstvím medu - vznikne sladká ovocná směs, kterou použijeme na ozdobu pohárů, jako náplň do dortů, cukroví či křehkých šátečků - nebo jako pochoutku na lžičku, až nás bude honit mlsná.
Komentáře