Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

20 receptů na palačinky: Vyzkoušejte klasická i netradiční těsta a nejlepší sladké náplně
Zdroj: Toprecepty

Také milujete palačinky? V našem velkém přehledu si ty své jistě najde každý. Kromě klasických receptů můžete vyzkoušet i ty méně obvyklé, těsta se dají různě obohatit a ochutit. Ještě více možností se nabízí při plnění, skládání a zdobení palačinek.

Palačinky patří k těm nejoblíbenějším sladkým jídlům, dají se připravovat v mnoha variantách a obměnách, pokaždé mohou být trochu jiné. Jakmile se naučíte základní postup, půjde vám to snadno. Výborným pomocníkem je elektrický palačinkovač, se kterým je příprava palačinek zábavou. Nebojte se zkoušet nové náplně a zdobení, vyzkoušejte i různé způsoby skládání a servírování palačinek

1/20

    1 z 20

    Klasické palačinky

    Klasické palačinky Video

    Klasické palačinky jsou úplným základem a každá hospodyňka by je měla umět. Není to vůbec těžké, jen je potřeba znát několik pravidel a ty dodržovat. Hotové palačinky chutnají moc dobře, drží si pěkný tvar, netrhají se a nejsou příliš mastné. Mnoho nových chutí získáme obměnami náplní palačinek.

    2 z 20

    Palačinky

    Palačinky Video

    Klasická příprava palačinek může být dobrou inspirací pro začátečníky. Potřebujete pouze mléko, vejce a mouku. Pro dobrou chuť přidáte špetku soli, cukr není nutný. Míchání těsta vám usnadní tyčový mixér. Palačinkové těsto nechte před smažením asi půl hodiny stát, pak se s ním bude krásně pracovat.

    3 z 20

    Anglické palačinky

    Anglické palačinky Video

    Podle tohoto receptu připravíte palačinky krásně tenké. Před první palačinkou je dobré pánev vymazat troškou tuku, aby se těsto nepřichytilo, ale další kusy už stačí připravovat zcela bez tuku. Palačinky se smaží z obou stran a pak se rovnají jedna na druhou na velký talíř. Budou alespoň teplé, než se rodina pustí do jídla.

    4 z 20

    Palačinky ze zakysané smetany

    Palačinky ze zakysané smetany Video

    Kromě klasických těst můžete připravit i méně tradiční. Příkladem je tato varianta, na kterou potřebujete zakysanou smetanu a perlivou minerálku. Přidáte také trošku rumu, skořice a citrónové kůry. Tyto palačinky jsou velmi jemné, proto je otáčíme velmi opatrně. Plnit je můžeme nasladko i naslano.

    5 z 20

    Palačinky s tvarohem a smetanou

    Palačinky s tvarohem a smetanou

    Palačinky připravíte klasicky a recept vám poradí, jak připravit výbornou náplň z tvarohu a smetany ke šlehání. Když tuto dobrotu ještě dozdobíte ovocem a pokapete rozpuštěnou čokoládou nebo ovocnou šťávou, jistě budete s chutí spokojeni. Lístky čerstvé meduňky palačinky krásně barevně doplní.

    6 z 20

    Tiramisu palačinky

    Tiramisu palačinky

    Tiramisu palačinky jste nejspíš ještě neochutnali. Do těsta patří kakaový prášek. Podle receptu připravíte krém z mascarpone a ze smetany ke šlehání. Palačinky naplníte krémem a proložíte piškoty namočenými do kávy. Stočené palačinky dejte před podáváním alespoň na hodinu do chladna. Při podávání je ozdobte ještě krémem a čerstvým ovocem.

    7 z 20

    Oblíbené pohankové palačinky

    Oblíbené pohankové palačinky

    Pohanková mouka je skvělá surovina a pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, doporučujeme vyzkoušet třeba do těchto palačinek. Mouku získáte jednoduše tak, že suchou pohanku umelete na kávovém mlýnku. Pokud máte dokonce mlýnek na obilí, tak je mletí pohanky záležitostí chvilky. Pohanková mouka je výborná i do různých placek a placiček, můžete ji přidávat např. do bramboráků.

    8 z 20

    Palačinky s banánem

    Palačinky s banánem

    Banány jsou oblíbeným ovocem, které výborně obohatí naše sladké moučníky. Jsou lahodné a sníží potřebu doslazovat. Není nic jednoduššího, než rozkrojené banány vložit do palačinek, které jsme potřeli marmeládou nebo pomazánkou z lískových oříšků. Stočené palačinky ještě dozdobíme šlehačkou a čokoládovými hoblinkami.

    9 z 20

    Makové palačinky

    Makové palačinky

    Makové palačinky jsou specialitou, která může zajímavě obohatit váš palačinkový "repertoár". Těsto nechte před smažením chvíli odpočinout, stejně jako u dalších palačinek. Hotovým palačinkám to bude slušet s barevně odlišnou náplní, doporučujeme  zakysanou smetanu s tvarohem - světlá barva krému se k tmavým palačinkám krásně hodí.

    10 z 20

    Jablečné palačinky

    Jablečné palačinky

    Palačinkové těsto podle tohoto receptu je jiné tím, že obsahuje nastrouhaná jablka. Vždy před nalitím těsta na pánev je musíme promíchat, protože jablka mají tendenci klesat dolů. Hotové palačinky ozdobte podle libosti, třeba ovocnou marmeládou, ale hlavně je nejprve lehce pocukrujte skořicovým cukrem

    14 z 20

    Francouzské palačinky

    Francouzské palačinky Video

    Všechny suroviny na těsto dobře promícháme, nejlépe tyčovým mixérem, a necháme půl hodiny odležet. Smažíme velmi tenké palačinky a zdobíme je džemem, tvarohem nebo Nutellou. Šlehačka a ovoce jim jedině prospějí. Krásně naservírované palačinky jsou lákavou dobrotou.

    17 z 20

    Palačinky s džemem

    Palačinky s džemem Video

    Máte rádi hrnkové recepty? Jeden takový pro vás máme, proto ani nepotřebujete váhu. Těsto dobře promíchejte, nechte chvílí odstát a můžete se pustit do smažení. Jde to krásně, palačinky jsou tenké a chutné. Pokud se vám konkrétní hrnek osvědčil, zapamatujte si, který to byl, ať ho můžete příště na odměřování zase použít.

    18 z 20

    Americké palačinky

    Americké palačinky

    Americké palačinky jsou trochu jiné, než jsme zvyklí. Jsou totiž nadýchané a kypré, připomínají více naše lívance. Při "americké" snídani se palačinky podávají s kouskem másla a zalité javorovým sirupem. Chutnat vám ale budou také se skořicí a čerstvým ovocem nebo s našlehaným tvarohem.

1/20

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky