Také milujete palačinky? V našem velkém přehledu si ty své jistě najde každý. Kromě klasických receptů můžete vyzkoušet i ty méně obvyklé, těsta se dají různě obohatit a ochutit. Ještě více možností se nabízí při plnění, skládání a zdobení palačinek.
Klasické palačinky jsou úplným základem a každá hospodyňka by je měla umět. Není to vůbec těžké, jen je potřeba znát několik pravidel a ty dodržovat. Hotové palačinky chutnají moc dobře, drží si pěkný tvar, netrhají se a nejsou příliš mastné. Mnoho nových chutí získáme obměnami náplní palačinek.
Klasická příprava palačinek může být dobrou inspirací pro začátečníky. Potřebujete pouze mléko, vejce a mouku. Pro dobrou chuť přidáte špetku soli, cukr není nutný. Míchání těsta vám usnadní tyčový mixér. Palačinkové těsto nechte před smažením asi půl hodiny stát, pak se s ním bude krásně pracovat.
Podle tohoto receptu připravíte palačinky krásně tenké. Před první palačinkou je dobré pánev vymazat troškou tuku, aby se těsto nepřichytilo, ale další kusy už stačí připravovat zcela bez tuku. Palačinky se smaží z obou stran a pak se rovnají jedna na druhou na velký talíř. Budou alespoň teplé, než se rodina pustí do jídla.
Kromě klasických těst můžete připravit i méně tradiční. Příkladem je tato varianta, na kterou potřebujete zakysanou smetanu a perlivou minerálku. Přidáte také trošku rumu, skořice a citrónové kůry. Tyto palačinky jsou velmi jemné, proto je otáčíme velmi opatrně. Plnit je můžeme nasladko i naslano.
Palačinky připravíte klasicky a recept vám poradí, jak připravit výbornou náplňz tvarohu a smetany ke šlehání. Když tuto dobrotu ještě dozdobíte ovocem a pokapete rozpuštěnou čokoládou nebo ovocnou šťávou, jistě budete s chutí spokojeni. Lístky čerstvé meduňky palačinky krásně barevně doplní.
Tiramisu palačinky jste nejspíš ještě neochutnali. Do těsta patří kakaový prášek. Podle receptu připravíte krém z mascarpone a ze smetany ke šlehání. Palačinky naplníte krémem a proložíte piškoty namočenými do kávy. Stočené palačinky dejte před podáváním alespoň na hodinu do chladna. Při podávání je ozdobte ještě krémem a čerstvým ovocem.
Pohanková mouka je skvělá surovina a pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, doporučujeme vyzkoušet třeba do těchto palačinek. Mouku získáte jednoduše tak, že suchou pohanku umelete na kávovém mlýnku. Pokud máte dokonce mlýnek na obilí, tak je mletí pohanky záležitostí chvilky. Pohanková mouka je výborná i do různých placek a placiček, můžete ji přidávat např. do bramboráků.
Banány jsou oblíbeným ovocem, které výborně obohatí naše sladké moučníky. Jsou lahodné a sníží potřebu doslazovat. Není nic jednoduššího, než rozkrojené banány vložit do palačinek, které jsme potřeli marmeládou nebo pomazánkou z lískových oříšků. Stočené palačinky ještě dozdobíme šlehačkou a čokoládovými hoblinkami.
Makové palačinky jsou specialitou, která může zajímavě obohatit váš palačinkový "repertoár". Těsto nechte před smažením chvíli odpočinout, stejně jako u dalších palačinek. Hotovým palačinkám to bude slušet s barevně odlišnou náplní, doporučujeme zakysanou smetanu s tvarohem - světlá barva krému se k tmavým palačinkám krásně hodí.
Palačinkové těsto podle tohoto receptu je jiné tím, že obsahuje nastrouhaná jablka. Vždy před nalitím těsta na pánev je musíme promíchat, protože jablka mají tendenci klesat dolů. Hotové palačinky ozdobte podle libosti, třeba ovocnou marmeládou, ale hlavně je nejprve lehce pocukrujte skořicovým cukrem.
Luxusní zvláštností jsou čokoládové palačinky. Upečte je krásně tenké a doplňte tvarohovým krémem. K tmavým palačinkám se hodí světlý krém. Po stočení do ruliček nebo šátečků palačinky na talířích ještě dozdobte šlehačkou. Na závěr se vám bude hodit topping a lístky čerstvé meduňky.
Těsto lze připravit i z podmáslí a když přidáte trošku prášku do pečiva, získají palačinky nadýchanost. Hotové palačinky přelijte malinovou omáčkouz čerstvých nebo mražených malin a přidejte na dozdobení šlehačku. Čerstvé ovoce můžete přidat také na talíř k palačinkám a nemusí to být jen maliny.
Těsto z dalšího receptu je obohacené o jemný tvaroh a pudink, proto jsou palačinky vláčné a chuťově bohaté. Neobsahují žádnou mouku a těsto je potřeba vždy před litím na pánev dobře ode dna promíchat. Hotové palačinky dozdobíme krémem nebo marmeládou a ovocem podle vlastní fantazie.
Všechny suroviny na těsto dobře promícháme, nejlépe tyčovým mixérem, a necháme půl hodiny odležet. Smažíme velmi tenké palačinky a zdobíme je džemem, tvarohem nebo Nutellou. Šlehačka a ovoce jim jedině prospějí. Krásně naservírované palačinky jsou lákavou dobrotou.
Zůstaly vám nějaké palačinky? Můžete je zapéct v troubě. Nejprve je naplňte ochuceným tvarohovým krémem, stočte a narovnejte do vymazané zapékací nádoby. Pak je zalijte smetanou smíchanou s cukrem a žloutky, zapečte v předehřáté troubě a hotové pocukrujte. Můžete podávat k snídani, k obědu i k večeři.
Možná doma zrovna nemáte vajíčka nebo je nechcete při vaření používat, ale máte velkou chuť na palačinky? S tímto receptem to není žádný problém. Tenké palačinky můžete péct zcela nasucho a po usmažení plnit podle svých zvyklostí.
Máte rádi hrnkové recepty? Jeden takový pro vás máme, proto ani nepotřebujete váhu. Těsto dobře promíchejte, nechte chvílí odstát a můžete se pustit do smažení. Jde to krásně, palačinky jsou tenké a chutné. Pokud se vám konkrétní hrnek osvědčil, zapamatujte si, který to byl, ať ho můžete příště na odměřování zase použít.
Americké palačinky jsou trochu jiné, než jsme zvyklí. Jsou totiž nadýchané a kypré, připomínají více naše lívance. Při "americké" snídani se palačinky podávají s kouskem másla a zalité javorovým sirupem. Chutnat vám ale budou také se skořicí a čerstvým ovocem nebo s našlehaným tvarohem.
Ochutnali jste už perníkové palačinky? Do těsta stačí přidat několik lžic strouhaného perníku a chuť palačinek bude rázem úplně jiná. Hotové palačinky natřete tvarohovým krémem a posypejte strouhaným perníkem. A pokud máte čerstvé nebo mražené maliny, budou se k těmto palačinkám náramně hodit.
Kokosové palačinky se připravují z kokosového těsta, což znamená, že do těsta přidáte strouhaný kokos. Kromě toho budete potřebovat ještě kokosový pudink, který použijete do jablečné náplně. Můžete se těšit na úplně novou a výtečnou chuť palačinek. Na talířích je dozdobte podle vlastní fantazie.
Komentáře